MUTLU SAĞLIKLI İLİŞKİLER İÇİN EK STRATEJİLER

 MUTLU VE  SAĞLIKLI İLİŞKİLER İÇİN EK STRATEJİLER 

Mutlu ve uyumlu bir ilişkinin sırları nelerdir ? Mutlu ve sağlıklı ilişki nasıl olur ?


Terapi programının önceki bölümlerinde sunulan kurtarma programına ek olarak , iyi çocukların istedikleri sevgiyi kazanmalarına yardımcı olarak birkaç ek strateji aşağıdaki gibidir. 



PARTNERİNE DEĞİL İLİŞKİLERE ODAKLANMAK 

Yaralılar , yaralılara çekilir. İyi çocuk bir ilişkiye girdiğinde sıklıkla , onlardan daha işlevsiz görünen partnerler seçerler. Bu birinin diğerinden daha hasta olduğuna dair tehlikeli bir yanılsama yaratır. Bu bir çarpıtmadır, çünkü sağlıklı insanlar sağlıksız insanlara çekici gelmez - ve bunun tersi de geçerlidir. Çiftlere sık sık bir ilişkide açıkça yaralanmış bir kişi varsa , her zaman iki kişi olduğunu söylerim. Bunun istisnası yoktur. 


mutlu ve sağlıklı ilişkiler


Eşim ile ben ilk kez bir araya geldiğimizde , beraber bir sistem yarattık. Ben sağlıklı olarak tayin edilirken , karşı taraf sağlıksız olarak tayin ettik. Danışmanlığa gitmeye başlayana kadar bu senaryolar ikimiz içinde iyi çalıştı. Bir gün bir terapi seansından eve geldi ve benimde onun kadar berbat durumda olduğumu keşfettiğini söyledi. "Berbat" olduğum fikrini kabul edemediğim için , "Hayır , gerçekten benim kadar sağlıklı olduğunu öğreniyorsun" diye yanıt verdim. 


Birlikte yarattığımız ilişki sistemi , ikimizinde tanıdık ama işlevsiz rolleri oynamasına izin verdi. Ne yazık ki , eşim statükoya meydan okumaya başlayana kadar her türlü gerçek yakınlığı da engelledi.  Eşim gibi ilişkiler kurmuş sayısız iyi çocukları dinledim. Bu adamlar "hasta" partnerlerinin veya eşinin işlev bozukluğunun kurbanı olduklarına inanıyorlar. Bu yanılsama , dahil olan herkesi tekrarlayan etkisiz kalıplara saplanmış halde tutar. 


İyileşen , kendini geliştiren iyi çocuklar , partnerleri yada eşleri yerine ilişkilerine odaklanarak , çocukluktaki terk edilme , istismar ve boğulma deneyimleriyle temasa geçmek için partnerlerini kullanabilirler. Bu bilgiler neden böyle bir ilişki sistemi oluşturduklarını daha iyi anlamak için kullanabilir. Bu süreç, onların yakın ilişkilerinde istediklerini elde etmelerini sağlayan değişiklikler yapmalarını sağlar. 


İyileşmekte olan iyi çocuk "Eğer öyle olsaydı..." demek yerine , şunu sormalı :


( Karşıdaki insanda beğenmediğiniz fiziksel yada duygusal bir şeyler varsa onları düzeltmek yerine bu sorular istediğiniz kişiyi bulmanıza fırsat yaratacaktır)


"Neden bu ilişkiyi birlikte kurmam gerekiyor?" 


"Bu ilişki tanıdık rolleri oynamama nasıl izin veriyor?"


"Bu ilişki  bilinçsiz ihtiyaçlarımı nasıl karşılamama izin veriyor?" 


(Yalnızlık ihtiyacım yada seks ihtiyacım için mi beraberim? Kendimi değerli hissetmek için mi ? Yoksa gerçekten sevdiğim için mi ?  )


"Bu kişiyi neden hayatıma davet ettim? Neden bununla görüşüyorum?"


İyi çocuk bu tür sorular sormaya başladığında , diğer önemli kişiyi şifada bir ortak olarak görmeye başlayabilir. Bu sadece partnerine bakış açısını değiştirmekle kalmaz aynı zamanda gerçekten samimi bir ilişki kurmasını engelleyen çocukluk sorunlarını çözmesine de olanak sağlar. 


Bu bölünüm başında , karısı Danita'yı soğuk algınlığı kadar onu memnun etmesi zor görünen , eleştirel bir anneye sahip Karl ile tanıştık. Karl, annesinin ne zaman kızacağına , onu eleştireceğine veya onu utandıracağını asla bilmezdi. Yetişkinlikte Karl , Danita ile benzer bir dinamiği birlikte yarattı. Karl sinirlendiğinde , başa çıkmak için kaçınma ve geri çekilme gibi çocuklukta hayatta kalma mekanizmalarını kullanırdı. Karl , Danita' yı "sürekli kızgın olmakla " suçlar ve onu üzmemek için yumurta kabukları üzerinde yürürdü. Karl kendi kendine "Bunu hak etmiyorum" derdi. Daha sonra geri çekilir ve kafasında kaçış senaryoları yaratırdı. 


Karl , Danita' yı öfkeli ve eleştirel insanlardan duyduğu korku etrafında eski sorunlarını temizlemesine yardım etmesi için hayatına davet ettiği bir " hediye " olarak görmeye başladığında ilişkisi değişmeye başladı. Karl bu değişimi yaparken bir kaç şey olmaya başladı. Çocukken yaşadıklarından dolayı acı çekmeye başladı. Danita' ya karşı çıkıp kaçınmak ve geri çekilmek yerine bunlara karşı durmaya başladı. Danita' nın kendi çocukluk yaralarının bir sonucu olarak , öfkesini görmeye başladığında Danita' ya daha az kızmaya başladı. Karısına bakış açısı değişmeye başlayınca , Danita ' ya karşı daha sevgi dolu hissetmeye başladı ve ilişkileri belirgin bir gelişme göstermeye başladı.  


Serbest Etkinlik 35


Bir dahaki sefere partnerinize karşı kendinizi hüsrana uğramış, kırgın ve öfkeli hissederken kendinize şu soruları sorun : "Bu kişiyi neden hayatıma davet ettim ? Bu durumdan ne öğrenmem gerekiyor ? Bunu bir hediye olarak görürsem , bu duruma bakış açım nasıl değişir?....


Post a Comment

Daha yeni Daha eski