ENTEGRE OLMAK VE PARADİGMALAR

ENTEGRE OLMAK VE PARADİGMALAR 

Kadınların İyi Çocuklar Hakkında Görüşleri


Ama Çok İyi Bir Adam Gibi Görünüyor....


Şüphesiz insanların, sağlıklı ve iyi bir erkek için  pasif, hoş ve cömert özelliklerini yanlış anlamaları alışılmadık bir durum değildir. . Birçok kadın, başlangıçta iyi adamlarla beraber olmanın , iyi bir şans olduğunu ve diğer erkeklerden farklı olduklarını söylüyorlar. 


Entegre olmak ve Paradigmalar



Fakat ne yazık ki, daha önce söylediğim İyi Çocukların Olumsuz Özellikleri , bu adamların ilişkilerine  ve kişisel hayatına sızmanın bir yolunu buluyor. Sonuç olarak, bu adamlar nazik olmakla, pek hoş olmama arasında gidip gelme eğilimindedir. Sayısız eş, ortak ve kız arkadaşlarımın  Dr. Jekyll ve Bay Hyde'ı anlattıklarını dinledim.


''Gerçekten  tüm ekstra küçük şeyler yaparak harika biri olabiliyor. İşe fazladan saatler ayırmam gerektiğinde çocukları almak ve akşam yemeğini hazırlamak gibi işler yapıyor. Ama sonra birdenbire benim ona cinsel olarak asla müsait olmamamla ilgili sinir krizi geçiriyor.''


'' Herkes onun harika bir adam olduğunu ve bunun için şanslı olduğumu söylüyor. Gerçekten öyle olabilir ama ne olduğunu bilmiyorlar. Her zaman insanlara yardım ediyor ve tamir edilmesi gereken bir şey varsa ona koşuyor. Ondan bir şey yapmasını istediğimde nasıl olsa seni mutlu edemem sen dırdır edersin, annem gibi beni kontrol edeceksin diyor.''


''Sürekli beni memnun etmeye çalışıyor. Gerçekten benim yanımda olmak dışında , her şeyi yapmaya hazır halde duruyor. Benimle alışveriş yapmayı istemediğini bilmeme rağmen benimle gelip , alışveriş boyunca somurtup beni rahatsız ediyor. Bazen bana ''hayır'' demesini isterdim.''


"Onu rahatsız eden bir şey olduğunda bana asla söylemiyor. Onu sadece içinde tutuyor. Onu rahatsız eden bir şey olduğuna dair hiçbir fikrim olmuyor. Sonra birdenbire, patlamaya başlıyor ve büyük bir kavga ortaya çıkıyor. Bir şey onu rahatsız edince bana söyleseydi bu daha kolay olurdu.''


"Onunla beni rahatsız eden bir şey hakkında konuşmaya çalıştığımda, düzeltmeye çalışıyor. Tüm sorunlarımı çözmeye kendi bildiği yoldan yapmaya çalışıyor. Bana her zaman olumsuz şeylerin üzerinde durduğumu söylüyor. Tek istediğim; Onun beni dinlemesi... " 


"Beraber olduğum diğer bütün iğrenç ve piç adamlardan sonra, sonunda bulabileceğim iyi bir adam bulduğumu düşündüm. Evliliğimizden beş yıl sonra pornografi ve gözetleme şovlarına bağımlı olduğunu öğrendim. Bu konuda hiç bir fikrim olmadı ve ben harap oldum. Keşke sihirli bir değnek sallayabilseydim, tüm iyi özelliklerini koruyabilseydim ve diğerlerini yok edebilseydim." 

ENTEGRE ERKEK

Artık iyi çocuk olmak yok terapi grubuna katılan Gill, karısının desteği ile seansa katılan ellili yaşlarının başında hoş bir adamdı. Yine de grubun adının ima ettiği şeye kızar ve gizli bir korku ile ''İyi bir adam olmayı nasıl bırakabilirim ? Tam bir piç nasıl olabilirim ? diye soruyordu.


Tipik iyi adam mantığına sahip Gill , kadınların neden piç erkeklerin hoş olmayan hareketlerine destek olduklarını arzuladıklarını anlamaya çalışıyordu.


İyi Adamlar düşüncelerinde çok siyah ve beyaz olma eğiliminde olduğundan,  kibar olmanın tek alternatifi olarak  "piç" veya "pislik" olmaktır diye düşünürler. İyi adamlara sık sık çılgınlığın tam ters olduğunu hatırlatırım. Bu yüzden bir "pislik" olmak çözüm değildir.


Efendi Adam Sendromundan kurtulmak, bir aşırılıktan diğerine gitmekle ilgili değildir. Süreci Etkisiz hale getirmek ve Efendi Adam kalıplarından kurtulmak "piç" veya '' pislik'' olmayı gerektirmez. Aksine anlamlı olanı entegre etmekle olur.


Entegre olmak, kişinin kendisinin tüm yönlerini kabul edebilmesi demektir. 


Entegre bir adam, onu benzersin erkek yapan her şeyi ; gücü , iddiası , cesaret ve tutkusunun yanı sıra kusurları , hataları ve karanlık tarafını kabul edip kucaklayabilen adamdır.


Entegre bir erkek aşağıdaki özelliklerin çoğuna sahiptir:

  • Güçlü bir benlik duygusu vardır. Kendisini olduğu gibi sever.
  • Kendi ihtiyaçlarının karşılanmasının sorumluluğunu alır.
  • Erkekliği ve cinselliği konusunda rahattır.
  • Dürüsttür. Uygun olanı değil doğru olanı yapar.
  • Liderdir. Önem verdiklerini sağlamaya ve korumaya isteklidir.
  • Açıktır. Duygularını dolaylı yoldan değil doğrudan ve açıktan ifade eder.
  • Problemleri istendiğinde çözer ve bunun için karşılık beklemez.
  • Sınırları nasıl koyacağını bilir ve çatışmadan korkmaz.
  • Entegre bir erkek, mükemmel olmaya veya başkalarının onayını almaya çalışmaz. Bunun yerine aynen olduğu gibi, hatalar, kusurlar ve hepsini olduğu gibi kabul eder. Entegre bir erkek, kusursuz bir şekilde kusurlu olduğunu kabul eder. 

İyi bir Adam'dan entegre bir erkeğe dönüşüm yapmak, sadece deneyerek gerçekleşmez. Artık Bay İyi Adam Yok iyi bir adam olmaktan daha zordur. Efendi Adam Sendromundan kurtulmak, kişinin kişisel paradigmasında tam bir değişiklik, tamamen kendine ve dünyaya bakmanın farklı bir yoludur.


Paradigmalar


Paradigma ; hayatın yolculuğunu yönlendirmek için kullandığımız yol haritasıdır. Herkes bu yol haritalarını kullanır ve herkes kullandıkları haritanın güncel ve doğru olduğunu varsayar.

Paradigmalar genellikle bilinçsiz bir düzeyde işlerler, ancak büyük ölçüde tutumumuzu ve davranışları etkiler. Yaşam deneyimlerini işlediğimiz bir filtre görevi görürler.

Bize uymayan veriler  paradigmada taranır, bilinçli zihnimize asla ulaşmaz. Paradigmamıza uyan bilgiler süreç tarafından büyütülür ve bu belirli inanma tarzına daha da büyük destek sağlar.

Paradigmalar yol haritaları gibi hayat yolculuğumuzda bizi hızlandırmak için harika araçlar olabilir. Ne yazık ki eğer modası geçmiş ve yanlış paradigmalar varsa bizi yanlış yöne gönderebilir veya sonuçsuz bırakabilir. Bu olduğunda , istediğimiz hedefi bulmak için genellikle daha çok çabalamaya ve daha çok sinirli hissetmeye devam ederiz. Yanlış ve güncelliğini yitirmiş paradigmalar takip etse bile , davranışlarının mükemmel bir anlam ifade ettiğini düşünebilir. Bazen dışarıdan bakan insanlar sürekli bu kişiye yol göstermeye çalışırlar ama kişi bu yardımları kabul etmez.

Çoğu paradigma biz genç, naif veya çocukken gelişir. Sık sık çocukluk deneyimlerinin yanlış yorumlanmasına dayanmaktadır. Genellikle bilinçsiz olduklarından nadiren değerlendirilir veya güncellenir. Belki de en önemlisi, yüzde 100 doğru - olmadıklarında bile - oldukları varsayılır.

Etkisiz İyi Adam Paradigması 


İyi Adam'ın çalışma paradigması şudur:

Kusurlarımı gizleyebilir ve başkalarının olmamı istediği hale gelebilirsem sevileceğim,  ihtiyaçlarımı karşılayacağım ve sorunsuz bir hayatım olacak.

Bu paradigma etkisiz olsa bile, İyi Adamlar yalnızca bir alternatif görür: Daha çok dene.!! 

İyi adamlar , paradigmaları olduğunda yavaş öğrenenler ve aşırı derece unutkandırlar. Onların eğilimi, sürekli olarak kanıtlanmış inanç sistemlerine bağlı kalmaktır. Ancak bilinçaltına o kadar gömülürler ki, onlara(inanç sistemlerine ) meydan okumak, iyi adamlar için sapkınlık;  meydan okumakla eşdeğerdir. . İyi Adamlar için, oldukları şey olsalar bile farklı bir şey yapmayı düşünmek zordur. Farklı bir şey için çalışmazlar. 

Bölümün başında karısı ile yaşadığı cinsel zorlukları anlatılan Jason, etkisiz bir İyi Adam paradigmasının neden olabileceği hayal kırıklığına iyi bir örnektir. Jason'ın  Jason ve kardeşlerine gerçekçi olmayan , ulaşılması imkansız hedefler koyan , mükemmeliyetçi ve kontrolcü bir babası vardı. Onun babası her şeyi yapmanın tek bir doğru yolu olduğuna inanıyordu. Onun yolu. Bir hata olduğunda hep kardeşlerini suçlardı, çünkü onlar babasının gösterdiği yoldan değil de kendi yollarından gitmişlerdi. Jasonun annesi duygusal açıdan çocuklarına bağımlı bir anneydi. Canı sıkkın olduğunda bunu çocuklarından çıkarırdı. Ne zaman çocuklarının ilgiye ihtiyacı olsa cevap veremeyecek kadar ilgisiz yada can sıkıntı içerisinde olurdu. 

Çocuk yaşlarında, Jason bu durumdan kurtulmak için kendince bir paradigma( yol ) geliştirdi. 

Eğer her şeyi doğru yaparsa babasından azar yemeyecek ve onun küçümsemeleri bitecekti.
Annesi bunaldığında annesine ekstra ilgi gösterirse ve ihtiyaçlarını karşılarsa annesinin bu bunalım durumları oluşmayacak ve kendisinin ilgiye ihtiyacı olduğunda ona yardımcı olacaktı.
Evdeki problemlerin sebebi olmadığında , ailesinin Jasonu hep seveceklerini düşünürdü.

Hatalarını saklarsa kimsenin ona kızmayacağını düşünürdü.

Daha çocuk olan Jason, ne yaparsa yapsın babasının beklentilerini karşılamayacağını anlamayacak kadar küçük ve saftı. Annesi içinde durum farklı değildi. Bunun sonucunda ise ne yaparsa yapsın durum değişmemişti. Hatalarını gizlemiş , babasının onayını almak için elinden gelen her şeyi yapmıştı.Sürekli annesinin yanında olmuş ama yine değişen bir şey olmamıştı. Bunun sonucunda bütün hatayı kendisinde buluyordu.! ( Bu paradigmaya sahip olan çocuklar büyük bir suçluluk psikolojisi içerisini girerler..)

Çocukken yarattığı bu yol haritası onu istediği yere götürmemesine rağmen onun gördüğü tek seçenek aynı şeyleri düşünmek aynı şeyleri daha fazla denemekti. Bu paradigmanın tek işe yarayan noktası onu gerçek problemlerden uzaklaştırıp korkularından saklanmasına yardımcı olmasıydı.

İlerleyen yaşlarından Jason , bu yol haritasını karısında kullanıyordu. Annesi gibi de karısının duygusallık ile sorunları vardı. Sadece ihtiyaç duyulduğunda Jasonun yanında oluyordu.

Jason öyle bir hayal dünyasında yaşıyordu ki ; karısının ihtiyaçlarını karşıladığında , problem yaratmaktan ve çatışmalardan kaçındığında karısının kendisini onaylayacağını ve onu karşılıksız seveceğini, istediği zaman birlikte olabileceklerini düşünüyordu. Hatalı paradigması onun gerçekleri görmesini engelliyordu. Her ne kadar denerse denesin karısı aynı şekilde soğuk, mesafeli olmaya devam ettiğini göremiyordu. Çocukluğunda bile işe yaramamasına rağmen bu paradigmayı evlilik hayatında denerken tek yapabildiği aynı paradigmayı daha fazla denemek ve çabalamaktı.

7 Yorumlar

  1. Peki bu paradigmada olan biri hayatında nasıl bir paradigma edinmeli?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farkındalık sahibi olarak. Farkında olduğun davranışların yerine yenisini koyarak, onlara zıt davranarak bu paradigmalardan kurtulabilirsin. https://erkekadam.org/2020/10/31/harekete-gecmek-dusunce-duygu-algi/ linkindeki yazıyı dikkatlice oku. Önce farkındalık sonra bunların yerine yeni alışkanlıklar koyacaksın.

      Sil
  2. Önce farkındalık kazanarak farkında olacaksın. Sonra bunların yerine yeni alışkanlıklar ve davranışlar koymaya başlayacaksın. Eski davranışların ile yeni davranışların arasında çarpışma olacak devam ettikçe yeni alışkanlıkların galip gelecek. https://erkekadam.org/2020/10/31/harekete-gecmek-dusunce-duygu-algi/ linkindeki yazıyı oku.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hala buraya cevap verip faydalı olmaya devam ediyorsun. Çok kıymetli, saolasın

      Sil
    2. Teşekkür ederim. Aklına takılan bir şeyler olursa yorum olarak yaz, cevaplarım. Paylaşmak istediğin şeylerde olabilir.

      Sil
  3. Nice guy sendromu ile kişiliğimizin olmaması arasında doğrusal bir bağlantı var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir. İyi çocuklar rüzgarın önündeki yaprak misali hareket ettikleri için dik duruş problemi yaşayabilir. İstedikleri ile yaptıkları arasında fark olur ve öyle davranırlar. Bu senin kişiliğin olmaması değil kendi kişiliğinden vazgeçip başkalarının kişiliklerine göre yaşadığın anlamına geliyor.

      Sil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski