DÜRÜST OLMAK VE GELİŞTİRMEK

DÜRÜST OLMAK VE GELİŞTİRMEK

Dürüst olmak ve dürüstlüğü geliştirmek


Çoğu iyi çocuk , dürüst ve güvenilir olmakla övünür ama gerçekte dürüst davranmazlar. Yalan söyleme yada gerçeği gizleme, iyi çocukların temelde dürüst insan olduklarının yanılsamasıdır. Dürüst olmamak ; korkuya dayalı bir davranış olduğu için yalan söylemek ve gerçeği saklamak İyi çocukları kişisel güçlerinden mahrum eder.


dürüst olmak



Yalan söylemeyi gerçeklerden daha az bir şey söylemek olarak tanımlıyorum. Bu çoğu insan için açık görünebilir , ancak "yalan" ve "doğruyu söylemeyi" tanımlamak için önemlidir. Çünkü İyi çocuklar kendini haklı çıkaran tanımlar ve davranış oluşturmada ustadır**. Çoğu zaman terimlerle çelişkilerinin en ufak bir farkında olmadan "Oldukça dürüstüm" veya "Dürüstüm" gibi ifadelerde bulunduklarını duymak alışılmadık bir durum değildir. Neredeyse çocuksu bir şekilde genellikle şu savunmayı yaparlar: "Yalan söylemedim , sadece her şeyi söylemedim."

Söylenmek istenen şey zamanında dürüste söylenmedikçe birikip öfke patlaması yaptığını daha önce söylemiştim. Duygularını olduğu gibi kabul edip dürüstçe söylemek , insanı öfke patlamalarından kurtaracaktır.

Bazı insanlara dürüste konuşmayı denediğinizde sizi muhatap almazlar. Böyle insanlar size bir şey sormadan doğruyu söylemeye çalışmakta boşa enerji ve zaman kaybıdır. İletişim konusunda kendini geliştirmeyen insanlara bir şeyler anlatmaya çalışmak insanı yıpratır. Söylemek istediklerin kafanın içinde dönüp dolaşır ama karşıdaki seni dinlememek için elinden geleni yapar. Böyle zamanlarda suskun kalıp hiç bir şey yapmamak en iyisidir. Sonuç iki tarafta bunun bedelini ödemekle kalır. 

Senin üzerine haktır ki her söylediğin doğru olsun, fakat her doğru her yerde söylenmez.

Joel, başarılı bir inşaat şirketinin sahibiydi. Bazen işten biraz erkenden ayrılırdı ve eve gitmeden önce öğleden sonra film izlerdi. Karısının onaylamamasından korktuğu için , öğleden sonraları nasıl geçirdiğini anlatmaktan kaçınırdı. Karısının onu aramaya çalışması durumunda her zaman hazır örtülü bir hikayesi olurdu. Durumun ironisi şudur:

Joel'in karısına yalan söylemesi için kesinlikle bir neden yoktu. Joel'in nerede olduğu gerçeği gizlemek için sarf ettiği tüm çabalara rağmen , kendisine ve karısına yalan söylediği hiç aklına gelmedi. Joel'in yalan söylemesinin alt çizgisi onun kişisel gücünün zayıf ve karısıyla korkuya dayalı bir ilişkiyi sürdürmesidir. 

İyi çocuklar gerçeği söylemeyi öğrenirken , onları en az söyledikleri şeylere dikkat etmeye teşvik ediyorum. Başkalarının en az açıklamak istedikleri şeyi bilmesini istemeli. Bunlar büyük olasılıkla sahip oldukları şeylerdir ve en çok anlatmaları gereken şeylerdir. Bazen tüm bu bilgileri söyleyene kadar bir kaç kez belirli bir gerçeği söyleme pratiği yapmaları gerekir. 

Bazen doğruyu söyledikten sonra , birisi sinirle tepki gösterince İyi çocuklar bunun "hata" olduğunu düşünürler. Çünkü gerçeği söylemek , pürüzsüz bir yaşam sürmenin sihirli bir formülü değildir. Ama bütünlük ve dürüstlük içinde bir hayat yaşamak aslında aldatma ve çarpıtma üzerine kurulu bir yaşam sürmekten daha kolaydır.  

Dürüstlük geliştirmek , Efendi Adam Sendromundan kurtulmanın önemli bir parçasıdır. 

Dürüstlük tanımım , "Neyin doğru olduğuna karar vermek ve bunu yapmaktır."

Alternatif olarak "komite yaklaşımı" kullanmaktır.(Yani bir şeye karar verirken dışarıdan bir kaç kişiye bu konu hakkında ne yapmalı diye sormaktır. Kimse yoksa başkası olsa bu konu hakkında ne yapardı diye sormaktır.) Bu karar verme ve eyleme geçme yöntemi , herkesin doğru olduğunu düşündüğü şeyi tahmin etmeye çalışmak üzerinedir. Bu komite yaklaşımı , kafa karışıklığının , korkunun , güçsüzlüğün ve sahtekarlığın üstüne giden en hızlı yoldur. 


komite yaklaşımı


Yukarıdaki tanım uygularken iki yol vardır. Durumun dışında kalan "komite yöntemi" ve durumun içinde olan "kendisidir." İyi çocuk kendine "Neyin doğru olduğunu düşünüyorum?" diye sormaya zahmet etmediğinde komite yaklaşımını kullanır. Komite yaklaşımı durumu dışarıdan bakmaya ve gözlemlemeyi sağlar. İyi çocuk komite yaklaşıma neyin doğru olduğunu sorarsa ama yapmazsa , o da dürüstlüğün dışındadır. 

Sadece kendine inanarak neyin doğru olduğunu sor ve sonra bunu yaparak dürüst bir adam ol.   


Serbest Etkinlik 22

Dürüstlüğünüzü kaybettiğiniz bir alan seçin. Doğruyu söylemek ya da doğru şeyi yapmaktan sizi uzak tutan korkunuzu belirleyin. Bunu güvenli bir kişiyle paylaşın. Doğruyu söyleyin veya durumu düzeltmek için yapmanız gerekeni yapın. Doğruyu söylemek siz veya başkaları için bir kriz yaratabilir.  Üstesinden gelebileceğini kendine söyle.  Dahil olan herkesin bu krizinden kurtulun.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski