KORKULARLA YÜZLEŞMEK
Korku nedir ve nasıl korkusuz olunur ?
Korku, insan deneyiminin normal bir parçasıdır. Herkes korku yaşar, korkusuz görünen insanlar bile. Sağlıklı korku , tehlikenin yaklaşmakta olabileceğinin bir uyarı işaretidir.
Korku duygusu insana hayatını muhafaza etmek için verilmiştir hayatı mahvetmek için değil. Eğer insanda korku duygusu olmasa dama çıkar aşağıya atlar, yola çıkar araba önüne atlardı. İntihar edenlerin çoğu korku duygusunun eşiğini aşırdıktan sonra hareket ederler.
İyi Çocuklar için KORKU; hücresel(zihinsel) düzeyde kaydedilir. Görünüşte yaşadıkları deneyim; yaşamı tehdit eden her şeyin bir anısıdır. Mutlak bir bağımlılık ve çaresizlik döneminden doğmuştur. Menşei ihtiyaçlarının zamanında ve mantıklı bir şekilde karşılanmamasıdır. Korkunç sistemler ,cesareti kırılmış risk ve ödüllendirilmiş muhafazakarlık(din anlamından ziyade toplumun ve ailenin empoze ettiği durumlara bağlı kalmak) tarafından beslendi. Hayatın kaotik dağınık olduğu gerçeğiyle daha da arttı. Kaotik ve her türlü değişim bilinmeyene bir yolculuk vaat eder. Ben bu korkuya Hafıza Korkusu diyorum.
Çocuklukta yaratılan hafıza korkusu nedeniyle , İyi çocuklar dünyaya (tehlikeli ve ezici) hala öyleymiş gibi yaklaşıyor. Bu gerçeklerle başa çıkmak için , iyi çocuklar tipik olarak Güvenli oynar.
Güvenli oynamanın bir sonucu olarak , İyi çocuklar birçok gereksiz ıstırap yaşar.
Acı çekiyorlar çünkü yeni durumlardan kaçıyorlar.
Acı çekiyorlar çünkü tanıdık olanla kalıyorlar.
Acı çekiyorlar çünkü başladıklarını erteliyorlar , kaçınıyorlar ve bitiremiyorlar.
Acı çekiyorlar çünkü onlar geçmişte hiç bir işe yaramayanın daha fazlasını yaparak kötü bir durumu daha da kötüleştiriyorlar.
Acı çekiyorlar çünkü kontrol edilemeyenleri kontrol etmek için çok fazla enerji harcıyorlar.
Nolan, hafıza korkusunun felç edici etkisine iyi bir örnektir. Nolan bir arkadaşının tavsiyesi ile beni görmeye geldi. Karısından bir yıldır ayrılmıştı ama boşanma konusunda son kararı vermekte zor durumda kalıyordu.
Nolan bana sık sık "kafası karışık" olduğunu söyledi. Bu kafa karışıklığı güçlü bir suçluluk dozuyla karıştırıyordu. Nolan sürekli olarak tüm sorunları tartıyordu. Ya karısını terk ederse ve daha sonra bunun bir hata olduğunu anlarsa? Ya onun gibi başka kadın bulamazsa ? Ya başkasını böyle sevemezse? Ya çocuklarının hayatını alt üst ederse ? Ya çocukları onunla bir daha konuşmak istemezse ? Ya onun arkadaşları onu kötü olarak bilirse ? Ya Tanrı onu cehenneme gönderdiyse?
Nolan şaşkın kaldığı sürece yapması gereken durum felçli kaldı.
Nolan'a kafasının karıştığını düşünmediğimi ama korktuğunu söylediğimde başlangıçta savunmaya geçti. Kendini korkulu görmekten hoşlanmıyordu. Kendi korkularından kaçıyordu. Çocukluğundan kalma hafıza korkusunu keşfederken, çocukken yaptığı hataların sonsuz sonuçları olduğunu fark etti. O aynı şeyin mevcut durumunda da doğru olacağına inanıyordu.
(Çocuklukta yaşanan travmaların , terkedilmelerin tekrar yaşanacağını sanarak korkuyu devam ettirir. Bu bilinçdışıdır ve bunun farkında olmak iyileşmek için önemli bir adımdır.)
Nolan'ın karar verme korkusunun ardında , baş edemeyeceği çocukluk korkusu vardı. Ne olursa olsun karısını boşamanın tüm olası sonuçlarını birlikte düşündük. Her potansiyel sonucun arkasında , üstesinden gelemeyeceğine dair bilinçdışı inanç vardı.
Her biri hakkında daha doğru bir ifade ile birlikte Nolan'ın korkuları olan liste ile birlikte onu evine gönderdim. Ne olursa olsun halledecekti. Ertesi hafta , Nolan gururla bir avukatla temasa geçti. Muazzam bir korku ve endişe hissetmesine rağmen yeni bulunan mantrasını(zihin yapısı) tekrarlama cesaretini buldu: "Ben halledebilirim"
Günümüz korkularıyla yüzleşmek hafıza korkusunun üstesinden gelmenin tek yoludur. İyi Çocuk korku ile her yüzleştiğinde bilinçsizce korktuğu şeyle başa çıkabileceğine dair bir inanç yaratır. Bu zorluklarla, korkulara meydan okumak, onun dışındaki şeylerin daha az tehditkar görünmesine neden olur. Bu şeyler daha az korkutucu göründüğünden , onlarla yüzleşirken daha emin hisseder. Güven daha fazla artar, hayat daha az tehdit edici görünür.
Serbest Etkinlik 21
Hayatınızı kontrol eden bir korkuyu listeleyin. Korkuyla yüzleşmeye karar verdiğinizde, kendinize tekrarlayarak başlayın," Ben halledebilirim. Ne olursa olsun, ben hallederim." Bu zihin yapısı sizi harekete geçirene ve korku hissetmeyi bırakana kadar tekrar etmeye devam edin.
Yorum Gönder