ROL MODEL BULMAK

SAĞLIKLI ROL MODEL BULMAK

Erkek rol model bulmak


İyi çocukları , sağlıklı bir erkeğin nasıl görüneceğini ve nasıl düşüneceğini , geliştirmek istedikleri sağlıklı erkeksi özellikleri görselleştirmeye teşvik ediyorum. Bu tür niteliklere sahip erkekleri arayın ve bu resim göz önünde bulundurarak dışarı çıkın. Bu adamlar kiliselerde , şirketlerinde , arkadaş ortamında , softball ve futbol takımlarında, hatta televizyondaki ve filmlerdeki karakterler olabilir. İyi çocuk , bu adamların hayatlarını nasıl yaşadıklarını gözlemleyerek ve dünya ile etkileşime girdiğinde sağlıklı bir erkeklik modelini özümseye başlayabilir.


erkek rol model bulmak


Televizyonda ve internetteki bazı adamların koşulları seninle aynı şekilde olmaz bu yüzden örnek alacağın insanların yakın çevrende gözlemlemelisin. Mesela ben bir arkadaşa çok dikkat etmiştim. Telefonuna kız arkadaşından onlarca mesaj gelmesine rağmen benimle sohbete devam ediyor sohbet kesilince mesaja cevap verip telefonu kenara fırlatıp işine gücüne gidip arkasına dönüp bakmıyordu bile...


Birçok efendi adam gibi , bende bu işi komite ( dışarıdan kendini gözlemleyerek ) aracılığıyla yaptım. Erkek işleri yapmakta iyi olan bir adam ile arkadaşlık kurdum. Çalışan bir adamla ilişki kurdum. Duygularını ve kendini açığa vurmakta, paylaşmakta rahat olan adamla ilişki kurdum. Risk alma ve kendine meydan okuma konusunda iyi olan başka bir arkadaş edindim. Bu adamların her biri kendi yollarıyla erkek olmanın nasıl bir şey olduğunu görmeme yardımcı oldu ve kendi erkekliğimi geri kazanmak için rol model buldum. 


Serbest Etkinlik 27


Sağlıklı bir erkeğin nasıl görüneceğini düşündüğünüzü gözünüzde canlandırın. Hangi kişilik özelliklerine sahip olacaktı ? Bunları yazın. Bu özelliklere sahip olan birini tanıyor musunuz ? Bunu sağlıklı bir rol model olarak nasıl kullanabilirsin ? 


BABA İLE İLİŞKİYİ GÖZDEN GEÇİRMEK


Daha önce bahsettiğim gibi , çoğu iyi çocuk çocuklukta babalarıyla yakın bir ilişki yaşadıklarını bildirmiyor. Babaları ya pasifti , müsait değildi , varlığı yokluğu belli değildi  ya da bir şekilde olumsuz bir şekilde tanımlanmıştı. Erkekliklerini geri kazanmak , iyi çocukların babalarıyla olan ilişkilerini incelemelerini gerektirir. Onlara ( babanıza )  bir yetişkin gözlerinden bakın. 


baba ve çocuk


Kırklı yaşlarının ortasında bir bilgisayar programcısı olan Matt , bu sürecin güzel bir örneğidir. Bir vesileyle grup terapisinde Matt , cenazesi olsa bile babasının evine gitmeye niyeti olmadığını söyledi. Aylar sonra , babasıyla olan ilişkisini grup halinde keşfettikten sonra , bir aile görevine davet edilmeyince babasını aramaya ve onunla yüzleşmeye karar verdi. 


Matt'in annesi , kendisini bir kurban olarak sunarken babasını her zaman bir kötü adam olarak tasvir etmişti. Matt babasıyla konuşurken , babasının sorunları olmasına rağmen annesinin onu ortaya çıkardığı kadar kötü değildi. Bu karşılaşmadan Matt, aynı zamanda karısıyla kendisini kötü adam ve kendini kurban tanımladığı benzer bir senaryo yaratmıştı. Babasıyla yaptığı telefon görüşmesi , babasıyla olan aynı zamanda karısıyla ilişkisini değiştirmeye başladı.  


İyi çocuklar için babalarıyla ilişkilerini yeniden incelemek, babalarının onları gerçekten olduğu gibi kendi gözleri ile görmek ve kabullenmektir. Babalarını kaideden çıkarmak anlamına gelir. İyi çocuklar babalarına öfke dahil olmak üzere duygularını ifade ederek onları sorumlu tutuyor. Bazen bu babalarının huzurunda olur bazen olmaz. Esas olan şu ki , İyi çocuklar kendilerinin ve babalarının paylaştığı erkek mirasını kucaklıyor.


Amaç babalara daha doğru bakmanın bir yolunu bulmaktır. İyi çocukları kurtarmak bu adamların yaralı insanlar olduklarını kabul etme ile başlayabilir. İyi çocuklar için bu değişim çok önemlidir. Kendilerini daha doğru görebilecekler , erkekliklerini ve kendilerini oldukları gibi kabul edeceklerdir. 


Serbest Etkinlik 28


Erkekliği kucaklamak , babayı daha doğru bir şekilde görmeyi gerektirir. Bu süreci kolaylaştırmak için bir liste oluşturun. Sol tarafa , babanızın bazı özelliklerini ( olumsuz ) karşılığında sağ tarafa karakteristik( olumlu ) yazın. Yazdığınız listede iki durum arasının kendinizin neresinde olduğunuzu belirtin.


Bu karşılaştırmayı yapın. İyi çocuklar kendilerini kurtarırken , genellikle babaları ve kendileri hakkında keşfettiklerine şaşırırlar. 


Genellikle kim olduklarını gerçekten çarpıtarak babalarını nasıl karikatür haline getirdiklerini görürler.( babaya nasıl benzediklerini keşfederler)


Hayatları babaya bir tepki ise , hayatının babanın hala kontrolü altında olduğunu fark ederler. Babanın tam tersi olmadan babadan farklı olabileceklerini keşfederler. Genellikle babalarıyla sahip olduklarından daha fazla ortak ve farklı yönler olduğunu fark ederler. 


not defteri


Bazı babalar evlatlarını sürekli eleştirip, kıyaslama ve suçlama yaparak , evladını değersiz ve işe yaramaz hissettirirler. Erkek evlat babasından aldığı bu tepki ile ya psikopat eğilimli , hırçın ve kavgacı yada içine kapanık utanan, sünepe hale gelir. Çünkü bu değersiz hissettirme sonucu çocuk, kendini korumaya almak ve içindeki sıkıntıyla baş etmek için iki yoldan birini seçecektir. İki uçta hayatta dengesizlik ve insanlar arasında uyumsuzluk ,anlamlı ilişkiler yaşayamama , sevilmiyor hissedilme , kaygı , stres, takıntılar , sürekli düşünce hali , kendini onaylatma ve iyi biri olup sevilmeye çalıştırma vb. duyguları tetiklediği için bu durumlardan kaçış yukarıdaki iki yoldan olur. Sürekli bilinmedik bir duvar , kendini koruma isteği, utanma ve rezil olma korkunuz varsa ki bunların çoğunu fark etmeniz lazım , fark etmediğiniz zaman karakteriniz böyle olduğunu ve bunun normal olduğunu sanarsınız. Şimdiye kadar yazılanları uygulamaya başladıkça iki şey arasında kalacaksın. Kendine yeni bir şeyler yapmaya başladığında eski ile yenisi birbiri ile çarpışacaktır. Çarpışmalar da hangisine daha çok yoğun kalırsan onun ağır bastığını göreceksin.  Bazen kendini kötü hissettiğin yerden ( evden) uzaklaştıkça dışarda başka yerlerde kendini tedavi ederken, tekrar aynı ortamda aynı durumlara maruz kalabilirsin ki kalacaksın. Bütün o kendine yaptıkların bir alev almış saman gibi yanıp söndüğünü hissetsen de öğrendiklerin bilinç altında tekrarlanacak ve aklına getireceksin. 


İnsanın bedenen en çok rahat ettiği fakat psikolojik olarak en çok rahatsız olduğu yerlerden biri de evidir. İnsanın evi bir nevi cennettir. Fakat ev ortamında babanın böyle tepkilerine ( kıyaslama , suçlama , değersiz hissettirme) maruz kalıyorsan babana öfke duyup koskoca bir siktir çekerek bu işi asla düzeltmezsin. Çünkü seni böyle hissettiren baba, aslında kendi içindeki değersizliği yansıtıyor. Sana AYNALAMA yapıyor. Su yukarıdan aşağıya akar. Eğer geçmişin de baban veya annen , kendi baba ve annesinden böyle bir muamele gördüyse aynısını sana yansıtıyor ve bunun FARKINDA DEĞİL. Burada yapabileceğin iki şey var. Birincisi maddi durumun ve yaşın uygunsa kendine farklı bir hayat kurmak. İkincisi benimde başıma gelmiş yolla , bir tekvandocu misali bu olumsuz durumu olumlu duruma çevirip karşıya göndermektir. 


Benim babamda çoğu babalar gibi yukardaki gibi kıyaslama ve eleştiri yapan bir adamdı. Ne yapsak memnun edemezdik. Şikayetçi bir adam. Sevgi adına bir şeyi gösterdiğini hatırlamayız. Bir keresinde öyle nefret ettim ki şurada ölse dönüp yüzüne bakmam dedim. Bu beni daha çok yaraladı. Fakat bunun altında ne var diye araştırmaya başladım ve babamın geçmişini hem onu konuşturarak hem tanıdıklardan öğrenerek kendi babasının da aynı durumda olduğunu öğrenince " Sevgi ve saygı bilmeyen bir adam nasıl bunu gösterebilir ki ? dedim ve adama nefretim şefkate dönüştü. Çünkü onun içinde de gömülmüş, sevilmemiş bir çocuk vardı ve bütün bu tepkileri bu çocuğun feryadıydı. Bu adama bunu anlatamazdım fakat her böyle davranmaya başladığında bunu düşündüm , şefkat ettim ve bana tesiri azaldı. Bir zaman sonra bu lafları artık bana tesir etmiyordu. 


Erkek adam sitesinde duygusal güç yazısını okuyun. Okurken sadece kadın erkek ilişkileri için değil , kendi hayatınızda bunu nereye koyabilirsiniz onu da öğrenmeye çalışın. İnsan beyni bir çekirdek gibi , düzelttikçe açığa çıkan başka bir durumlar oluyor ve onu da fark edip düzeltebiliyorsunuz. Gelişim Sonuç değildir bir Süreçtir. Bu süreçte bazen öyle zevkler alacaksınız ki yaptığınız seksten daha tatlı gelecek...

Post a Comment

Daha yeni Daha eski