KİŞİSEL GÜCÜ GERİ ALMAK
Kişisel olarak nasıl güçlü olabilirim ? Güçlü olmak için ne yapmalıyım ?
Bir kaç yıl önce bir Cumartesi sabahı eşim Elizabeth ile ateşli bir tartışma yaşadım. Pek çok argümanla eşim Elizabeth tartışmanın ortasında çaresiz hissetti. Aynı zamanda haksız yere zulme uğradım. Son olarak , tartışma duygusal bir zirveye ulaştığında Elizabeth hayal kırıklığı içinde bağırdı :
"Sen bir pısırıksın!"
Elizabeth odadan çıktı ve gözlerimi kurulamak için banyoya çekildim. Elizabeth bir kaç dakika düşündükten sonra banyo kapısını çaldı. Yaralı avına bir bıçak daha atmak için geri döndüğünü varsaydım. Bunun yerine özür diledi "Sana pısırık dediğim için üzgünüm. Bu adil değildi."
"Aslında" diye karşılık verdim gözyaşımı silerek, "Bütün sabah söylediğin en doğru şey buydu"
İyi çocuklar pısırıktır. Bunu söylemek hoş bir şey gibi gelmeyebilir ama doğru. İyi çocuklar sersem, kurban eğilimindedirler çünkü ; yaşam paradigmaları ve çocuklukta hayatta kalma mekanizmaları kişisel güçlerinden fedakarlık yapmalarını gerektiriyor.
Önceki bölümlerde belirtildiği gibi , İyi çocukların ortak paydası çocukluk zamanında sağlıklı bir şekilde ihtiyaçlarının karşılanmamasıdır. Bu küçük çocuklar insanları; onları terk etmek, ihmal etmek, taciz etmek, kullanmak veya boğmak şeklinde tanıdılar. Onlar için , onları sevmeyen , dikkatini çekmeyen , ihtiyaçlarını karşılamayan ve onları korumayan insanlar vardı.
Bu çocukluk deneyimlerinin bir sonucu olarak , kurban gibi hissetmek çoğu iyi çocuğa tanıdık geliyor. Bu erkekler hayatta yaşadıkları sorunlara başkalarının neden olarak görme eğilimindedirler. Başkalarını suçlama içindedir. Sonuç olarak , onlar sık sık hüsrana uğramış, çaresiz, gücenmiş ve öfkeli hisseder. Bunu vücut dillerinde görebilir , seslerinde duyabilirsin.
"Bu adil değil."
"Nasıl olur da kuralları koyar?"
"Her zaman aldığımdan fazlasını veririm."
"Eğer isterse..."
"Bunu bana nasıl yaptı?..."
Güçsüzlük Paradigması
Çocuklukta terk edilme deneyimleriyle başa çıkma girişiminde, tüm iyi çocuklar aynı paradigmayı geliştirdiler. "İyi isem , sevilirim ihtiyaçlarımı gideririm ve sorunsuz bir hayatım olur." Ne yazık ki bu paradigma sadece arzulananın tersini üretmekle kalmaz , sürekli güçsüzlük duygularından başka hiç bir şeyi garanti etmez.
İyi çocuklar , sorunsuz bir yaşam yaratmaya takıntılı olsa da iki ana faktör bu hedefe ulaşmalarını engeller. Birincisi imkansızı denemeleri. Hayat pürüzsüz değildir. İnsan varlığı doğası gereği kaotiktir. Hayat , insanın kontrolü dışında ve öngörülemeyen deneyimlerle doludur. Bu nedenle , her şeyin her zaman iyi gittiği öngörülebilir bir yaşam yaratmaya çalışmak , planlandığı gibi boşuna bir egzersizdir.
Karmaşık , öngörülemeyen bir dünyada yaşıyor olmamıza rağmen , İyi çocuklar hayat pürüzsüz olabilir ve hayatın pürüzsüz olması gerektiğine inanıyorlar. Bu inanç , çocukluklarının doğrudan terk edilme deneyimlerinin bir sonucudur. İhtiyaçlarının zamanında ve mantıklı bir şekilde karşılanmamasının ön görülemezliği sadece korkutucu değil, potansiyel olarak yaşamı tehdit ediyordu.
İyi çocuklar , kaotik çocukluklarının belirsizliğiyle başa çıkmaya çalışırken bir inanç geliştirdi.
HERŞEYİ DOĞRU YAPABİLİSELERDİ HAYATLARINDA HERŞEY YOLUNA GİRECEKTİ.
Bu iyi çocuklar bazen terk edilme deneyimleriyle başa çıkmak için gerçeğin tersi olarak , çocukluklarının ideal ve sorunsuz olduğuna dair inanç sistemleri geliştirdiler. Bunların hepsi çarpıtılmış inançlar ve bu yanılsamalar , çaresiz küçük çocukların kendi başlarına gelen kargaşayla başa çıkmak ve kontrol etmelerine yardımcı oldu.
Terapilerin en güzel yanı çocuklukta anlamlandıramadığınız şeyleri bir yetişkin olarak adlandırıp size olan etkisini azaltmaya yardımcı olur. Adlandırılmamış belirsizlikler insanı rahatsız eder. Bu semptomları üstüne almak yerine adlandırma yaparak etkisinden kurtulabilirsiniz.
İyi çocukların sorunsuz bir yaşam hedefine asla ulaşamamasının ikinci bir nedeni de ; işe yarayanın tam tersi oluşturulan hayatta kalma mekanizmaları ile yetişkin durumlarına yaklaşarak , saf ve güçsüz olduklarında herhangi bir şey yaratmada çok az başarı elde ettikleri için , hayatlarında istikrarı andıran davranışlarla kendilerini sigortaladılar.
Bu etkisiz hayatta kalma mekanizmalarına olan bağımlılık , iyi çocukların korkunç çocukluk deneyimlerindeki döngüyü yaşatıp ve sürdürmeleridir. Ne kadar korkarlarsa o kadar daha çok çocuklukta hayatta kalma mekanizmalarını kullanıyorlar. Bu etkisiz mekanizmaları ne kadar çok kullanırlarsa , hayatın karmaşıklıklarını , zorluklarını ve belirsizliklerini müzakere etmede o kadar az başarılı olurlar. Daha az başarılı olurlarsa , o kadar çok korkarlar...
Serbest Etkinlik 17
İyi çocukların sorunsuz ve problemsiz bir hayat yaratmaya çalıştığı yollar listesine aşağıda bir göz atın. Her başa çıkma mekanizmasını çocuklukta nasıl kullandığınıza dair bir örnek verelim. Sonra her birinin yanına yetişkinlikte dünyanızı kontrol etmeye çalışmak için bu stratejiyi nasıl kullandığınıza dair bir örnek verin ve yazın. Bu davranışlardan biri sizi güçsüz bir kurban gibi hissetmenizi sağlar. Bu bilgileri bir kişi ile paylaşın.
- Her şeyi doğru yapmak
- Güvenli kişiyi oynamak
- Beklemek ve düzeltmek
- Tekneyi sallamamaya çalışmak
- Çekici ve yardımcı olmaya çalışmak
- Asla anlık bir sorun çıkartmamak
- Gizli sözleşmeler kullanmak
- Kontrol ve manipüle etmek
- Bakıcılık yapmak
- Duyguları bastırmak
- Başkalarının duyguları olmadığından emin olmak
- Sorunlardan ve zor durumlardan kaçınmak
- Her zaman iyi biri gibi görünmek
Bundan sonra ki bölümler de kişisel gücü geri kazanmanın yollarından bahsedeceğiz...
Yorum Gönder