BENCİL OLMAK

GERÇEKTEN BENCİL OLMAK

Bencil olmak ne demektir gerçek bencil olmak nedir ?

GERÇEKTEN BENCİL OLMAK


Bu kitabı yazmaya başladığımda ilk taslakları bir erkek grubu olan  Artık Bay İyi Çocuk Yok üyeleriyle paylaştım. Bir keresinde bir grup üyesi şöyle dedi : "Kitabın bütün vurgusu , kendine odaklanmak hakkında. Bu kendisi hakkında düşünmeyi ve başkası için endişelenmemek  gerektiğini söylüyor. Gerçekten bencil ve benmerkezci görünüyor."


kibirli olmak


Daha fazla kitabı yazmak için yola çıkmamış olsam bile bu tema göz önünde bulundurularak , bu grup üyelerinin yorumları daha önce tam olarak farkında olmadığım önemli bir gerçeği içeriyordu. İyi Çocuklar ; hayatta kalmak için kendilerini feda etmeyi öğrendiğinden iyileşme , merkeze kendilerini ilk sıraya koymayı öğrenmek ve ihtiyaçlarını bir öncelik haline getirmeyi içeriyor.


Çoğu iyi çocuk, onlara ihtiyaçları olmanın sağlıklı olduğunu , ihtiyaçlarının karşılanmasını öncelik haline getirmenin ve olgun bir insan olmanın sağlıklı olduğunu söylediğimde şaşırıyor. Bazen bunun için bu gerçeği defalarca tekrar etmem gerekiyor. Efendi Adamlar için ihtiyaçlara sahip olmak "muhtaç" olmak ve muhtaç olmak ise terk edilmek demektir.


Efendi Adama "Bu gezegene ihtiyaçlarını karşılayacak kimse konulmadı.(bunu gidip kendin alacaksın kimse sana durup dururken ihtiyaçlarının karşılığını vermeyecek)" diyorum.(ebeveynler dışında - ve onların görevi artık tamamlandı). Ayrıca onlara , "Başkalarının ihtiyaçlarını karşılamak için bu gezegene koyulmadıklarını da hatırlatırım!!! (Çocuklar hariç )" Burada eşi de ben ekliyorum. Eğer erkek evli ise karısının ve çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdür. Erkeğe ait performans yükünü her zaman taşımak zorundadır. 


Bu paradigma değişimi, Efendi Adamı kurtarmak için her zaman korkutucudur. İhtiyaçlarını öncelik haline getirme fikri , sevilmemeye ve tek başına kalmaya giden en hızlı yol gibi geliyor.


İyi çocuklara ihtiyaçlarını öncelik haline getirmeye odaklanmaları için zorladığımda, genelde şu tepkilerle karşılaşıyorum :


İnsanlar bana kızacak

İnsanlar bencil olduğumu düşünecek.

Ben yalnız kalacağım.

Ya herkes bu şekilde bencil yaşasaydı ?


Daha sonra, Efendi Adamın kendilerini ilk sıraya koymaya başladıklarında kazanacağı yararlarını listeliyorum :


İhtiyaç duyduklarını ve istediklerini elde etme olasılığı artar

Sağduyulu bir şekilde insanların gerçekten ihtiyacı olanı verirler.

Kızgınlık ve beklenti olmadan verebilirler.

Daha az muhtaç hale gelirler.

Daha çekici hale gelirler.


Çoğu İyi Çocuk, listedeki son avantajı gerçekten beğenecektir. Çekici erkek; çaresiz, sızlanan , şikayet eden, zayıf ve muhtaç değildir.


Şikayet etmek insanı daha çok negatif duygulara çekiyor ve bu bir alışkanlık haline geliyor. Şikayet etmek insanı daha çok negatif duygulara yönlendiriyor. Olgun bir insan durumdan şikayet etmek yerine kabul edip çözümü bulmaya çalışır , hatalarından ders alır ve kendisine zarar veren insanları hayatından çıkartarak kendini pozitif tutmaya ve pozitif durumlara sokmaya çalışır. Yetiştirildiğimiz ortam, arabesk kültür bizi çoğu zaman dramaya  yönlendirdiği için , bir işe drama katmazsak eksik gibi hissediyoruz. Acı çekmek ve drama yaratmak bizim toplumda değerli bir şey imiş gibi pazarlanıyor. Halbuki bu , insanı temelleri küf ve nem kapmaya başlamış bina gibi , içerden çürütüp çökertmeye çalışan zararlı alışkanlıktan başka bir şey değildir.


Güven verir ve kendine güveni vardır. Çoğu insan akıllı olan erkeklerden hoşlanır. Kendi benliğini ilk sıraya koymak insanları uzaklaştırmaz , onları çeker. Benliği ilk sıraya koymak aşkta ve hayatta istediğini elde etmek için önemlidir.


Kendi ihtiyaçları İçin Sorumluluk Almak

İyi çocukların ihtiyaçlarını karşılaması için temel paradigmalarını değiştirmeye başlamaları gerekir. Bu paradigma değişimleri aşağıdaki maddeleri inanmayı içerir.


İhtiyaçlara sahip olmak insan olmanın bir parçasıdır.

Olgun insanlar kendi ihtiyaçlarını karşılamayı öncelik haline getirir.

İhtiyaçlarını açık ve doğrudan bir şekilde karşılamak için yardım isteyebilirler.

Diğer insanlar ihtiyaçlarını karşılamalarına gerçekten yardımcı olmak ister.

Bu dünya bolluk dolu bir yerdir.

(Bolluk mentalitesi insanı, oneitis hastalığından kurtaran iyi bir ilaçtır)


kendi ihtiyaçlarını ön plana koymak


İyi çocukları kurtarmak için ihtiyaçlarının karşılanması daha öne yapılmıştır. İyi çocuklar için kendini ilk sıraya koymak sadece boyut için denenecek bir öneri değildir. Sadece ihtiyaçlarının karşılanması için değil, aynı zamanda kişisel gücü geri kazanmak, tamamen canlı hissetmek , sevgi ve samimiyet ile yaşamak içinde geçerlidir.

İlginçtir ki , İyi Çocuklar kendi ihtiyaçlarının sorumluluğunu üstlenip onlara öncelik verdiğinde etrafındakilerde bundan yararlanıyor. Gizli sözleşmeler , tahmin oyunları , öfke patlamaları , pasif - agresif davranışlar, manipülasyon , kontrol etme davranışı ve kızgınlık geride kalıyor. Bu dersi birkaç yıl önce ilk elden öğrendim.


Bir hafta sonu tatili yaklaşıyordu ve çocuklarımız şehir dışında olacaklardı. Eşim Elizabeth'le vakit geçirmek, bir şeyler yapmak için planlama yapmaya çalıştım. Ama o kararsız ve plana bağlı kalmaya isteksiz görünüyordu. Planları o yapmak istedi. Sinirli hissettim ve planlarımı askıya aldım. Sonunda bir arkadaşımın ısrarı üzerine hafta sonu kendimi ilk sıraya koymaya karar verdim. Planlar yaptım ve karımı bana katılmaya davet ettim. Arkadaşlarımla biraz zaman geçirmek de dahil olmak üzere istediğim bir çok şeyi yaptım. Elizabeth bir kaç kez bana katılmaya karar verdi. Pazartesi günü benimle paylaştı. Hafta sonundan iyice zevk aldım ve bitmesin istemedim.


Meydan Okuma


Erkek terapi gruplarının birinin oturumunda , üyelerin kendilerini en az bir hafta boyunca ilk sıraya koymayı denemeleri için meydan okumaya davet ettim. Meydan okuma , tüm erkekler için muazzam bir endişe yaratmasına rağmen her biri bunu kabul etmeye karar verdi. Lars ve Shane deneyimleri aşağıda sunulmuştur.


meydan okuma


Lars


Bölümün başında tanıtılan Lars gruptan sonra evine gitti ve eşine kendisinin ihtiyaçlarını önümüzdeki bir hafta boyunca öncelik haline getireceğini bildirdi. Başlangıçta eşi onun bildirisine direndi buda endişesini artırdı. Cesaretini artırmak için Lars, gruptaki birkaç adamı aradı. Onların teşviki ona yerine getirmesi gereken desteği verdi. 


Lars işi basit tutmaya karar verdi. Haftalık planı , her gün spor salonuna gitmek ve egzersiz yapmaktı. Çocukları doğmadan önce Lars fiziksel olarak aktifti. İşin , evin talepleri ve çocuklar buna bir son vermişti. Lars antrenmanlarını işten önce ve sonra yapmaya karar verdi. Ne zaman planını karısı ile paylaşsa biraz suçluluk duydu. "Bu adil değil ve ben yapamam" diye açıkladı. Lars geri adım atma eğilimindeydi. Çözüm bulmaya çalışmak için bir dürtüsü vardı ve karısı da spor yapabilirdi. Bunun yerine endişesini dile getirdi ve karısına devam edeceğini söyledi. 

Spor salonuna birkaç gidişinde , Lars suçluluk ve endişeden bunalmıştı. Yine de sebat etti. 3.günden sonra karısı ona antrenmanın nasıl geçtiğini sordu. Bir hafta devam etti. Lars hayat hakkında daha enerjik ve iyimse hissetmeye başladı. Daha iyi uyumaya başladı. Spor salonunda kendilerine iyi bakan diğer insanların yanında olmaktan zevk alıyordu.( pozitif , eğlenceli, umursamaz insanların yanında durmaktan hepimiz zevk alırız). Şaşırtıcı bir şekilde ilk haftadan sonra karısı ona , kendine daha iyi bakmaya başlaması için ilham verdiğini söyledi. Çocukları spor salonundaki kreşe bırakmaya başladı ve kendisi için bir aerobik dersine başladı.


Shane


Bölümün başlarında tanıtılan Shane, kız arkadaşı için bir şeyler yapmayı severdi. Shane düzenli olarak kız arkadaşına hediyeler verir , sürprizler planlar ve ona yardım etmek için elinden geleni yapardı.


Shane ilk meydan okuma girişimi ; ne zaman kız arkadaşı için bir şey yapacak dürtüye sahip olduğuna dikkat etmeyi içeriyordu. Bu dürtüyü hissettiği her seferinde kendisi için bir şeyler yapmaya başladı. Arabasını yıkamayı düşündüğünde , onun yerine kendi arabasını yıkadı. Ona bir şey satın alma dürtüsü hissettiğinde onun yerine kendine bir şey aldı. Sırf iyi olup olmadığını görmek için onu aramayı düşündüğünde onun yerine bir grup üyesini aradı. Tüm bunlar Shane için muazzam bir endişe yarattı.


Kız arkadaşı haftanın sonunda Shane tarafından çok daha az boğulduğunu hissetti(!!!!)


(İhtiyaçlarını , prensiplerini, kendini hayatının merkezine koyan adam daha çekicidir. önceliğin kendi misyonun olmalı kadının ki değil. Sürekli kadınıyla meşgul olan erkekler ya terkedilir ya da aldatılır. çünkü bu kadına hayatında benden başka bir şeyi yok muhtaç bir adam sinyali gönderir. Kadınlar muhtaç ve bağımlı erkekleri sevmezler).


Aslında onunla vakit geçirmeyi dört gözle bekliyordu. Hatta bir akşam geç saatlerde yatakta Shani aradı ve onu sevişmeye davet etti.


Bir kaç hafta sonra Shane ve Racquel çiftler için bir danışmanlık seansında değişimden bahsettiler. Süreci devam ettirmeye karar verdiler. Altı aylık bir süre boyunda Shane'n , Racquel için herhangi bir hediye veya sürpriz vermeyeceği konusunda anlaştılar. Shane altı ay boyunca noel , sevgililer günü kartları , doğum günü veya hediyeler vermekten kaçındı. Bu süre zarfında ihtiyaçlarını karşılamaya ve kendine daha iyi bakmaya odaklandı. 


Zamanla Shane , Racquel'in onu sevmekten vazgeçmediğini aslında daha da arttığını gördü. Bir yıl sonra ikisi de Shane 'in bunu onay almak için bir yol olarak kullanmaktan vazgeçip , kendinden bir hediye verebileceğini anladılar. Bu süre zarfında Shane, ihtiyaçlarına öncelik vermeyi de öğrenmişti. Bu onu daha az bağımlı , daha az muhtaç ve daha az korkulu yaptı. Shane kendini ilk sıraya koymaya karar verdiğinden beri , ikisi de tüm değişikliklerin tadını çıkardıklarını söylediler. 


Karar Vermek


İyi çocuklar,  kendilerinden vazgeçip başkalarına öncelik verirlerse sevileceklerini ve ihtiyaçlarını karşılayacaklarına inanırlar. Bu mantıksız verimsizliği değiştirmenin tek bir yolu var. Kendilerini ilk sıraya koymak..


karar vermek ve kararlı olmak


Kendini ilk sıraya koyma kararını vermek en zor kısımdır. Aslında bunu yapmak nispeten kolaydır. Ne zaman iyi çocuk kendini her şeyin önüne koyar, dikkate alması gereken tek bir ses vardır. KENDİ SESİ.


Artık okumasına, tahmin etmesine veya memnun etmeye çalışmasına gerek yoktur. Kararları artık bir komite yerine tek bir kişiye odaklar. Birbiriyle çelişen gündemlere sahip bir den çok ses yerine tek bir sese odaklanır. Kendini ilk sıraya koyarken ihtiyacı olan tüm bilgileri bir karar vermek için kullanır. 


"İSTEDİĞİM BU MU ? EVET. ÖYLEYSE BENDE ÖYLE YAPACAĞIM"


Ücretsiz Etkinlik 16


Kendinizi bir hafta sonu veya hatta bir hafta boyunca ilk sıraya koymaya karar verin. Etraftaki insanlara ne yapıyorsan söyle. Bir arkadaşınızdan sizi bu süreçte desteklemesini ve sizi cesaretlendirmesini isteyin. Eski kalıplara dönme eğiliminize dikkat edin.


Öğrenilmiş paradigmalar ve şemalar her zaman kendini beslemeye çalışıyor. Yeni öğrendiğiniz herhangi bir şey eskisi ile çatışmaya başlayacak ve bu sizde kaygı ve endişe yaratacak. Farkına varmak birinci hedefiniz olsun. Çocukluktan gelen yada içselleştirmiş olduğunuz toplumsal normlar , kendi inanışlarınızın farkına varıp yerine daha iyisini koymaya çalışırken bunu çok yaşayacaksınız. Bu strese dayanmaya çalışın. Unutmayın duygular davranışları takip ederler. Davranışlarınızı değiştirdikçe duygularınızda değişecektir.) Etrafınızdaki insanlara kendinizi öne koyduğunuzda onlar için nasıl bir şey olduğunu sorun.( ben bunu tavsiye etmiyorum. bunun yerine kendinizi ön plana koyunca insanların tepkilerini sessizce takip edip gözlemleyin.) 


Unutma bunu mükemmel yapmak zorunda değilsin.
Sadece YAP.

Efendi adam sendromundan kurtulmak kişinin kendi ihtiyaçları için sorumluluk almayı gerektirir. Diğerleri iyi çocuk ile işbirliği yapabilir , ancak ihtiyaçlarını karşılamaktan sorumlu değillerdir. Kendini ilk sıraya koymak için bir önceliğe ihtiyacın var. İyi çocukluktan kurtulmak dünyayı bolluk içinde bir yer olarak görmeye başlatır. İhtiyaçlarının önemli olduğuna , dışarıda mutlu ve seninle tanışmaya  istekli insanlar olduğuna gerçekten inanabilirsin.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski