DİKKATİNİ DİĞER İNSANLARIN İHTİYACINA ODAKLAMAK

DİKKATİNİ DİĞER İNSANLARIN İHTİYACINA ODAKLAMAK

Diğer insanların yardımına koşmak


Dikkatini diğer insanların ihtiyacına odaklamak ( Bakıcılık yapmak) 


İyi çocuklar ihtiyaçlarını karşılamak için gizli sözleşmeler kullanmasının en yaygın yollarından biri bakıcılık yapmaktır. İyi çocuklar , bakıcılıklarının temelinde sevgi dolu olduğuna inanırlar ve bu onları iyi insan yapar.( beyaz atlı şövalye olmak)  Gerçekte bakıcılığın sevgi veya iyi olmakla hiçbir ilgisi yoktur. Bakıcılık; kişinin kendi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olgunlaşmaması ve ihtiyaçları için dolaylı bir girişimdir.  Bakıcılık her zaman iki bölümden oluşur.


kadınlara yardımcı olmak


1) Başkasının sorunlarına, ihtiyaçlarına veya duygularına odaklanmak

2) Kendini değerli hissetmek veya kendi duyguları ve sorunları ile uğraşmaktan kaçınmak için.


Yirmili yaşlarının sonlarında bir grafik tasarımcısı olan Reese , iyi çocukların ilişkilerine özen gösterip aşırılıklara kaçan iyi bir örnektir. Reese terapi seanslarından birinde ağladı, 

"Neden ona verdiğim kadarını bana geri veren bir arkadaş bulamıyorum?" 

Nasıl olduğunu anlatmaya devam etti. Erkek arkadaşlarının hepsi alıcı gibiydi ve her zaman tüm bağışları Reese yapıyordu. 

Reese bir yıl içinde bir kaç arkadaşlık ilişkisi içine girdi. Her biri harika başladı ve aradığı arkadaşlık gibi görünüyordu. Her biri aynı senaryo yüzünden başarısız oldu. Reese kurtarılması veya onarılması gereken adamları seçiyordu. 


İlk erkek arkadaşı Kanada ' da yaşıyordu ve kısa süre önce uyuşturucudan kurtulmuştu. Reese ile beraber yaşamaya geldi ama çalışma vizesi için hiç başvurmadı ve temiz kalmak için mücadele etmedi. Reese , erkek arkadaşı bir iş bulacağı ve uyuşturucudan uzak duracağı umuduyla ona destek olmak için kendi yolundan sapmaya başladı. Sonunda Reese onu hayatından çıkarıp evine gönderdi.


(Sizi negatif sulara sokan drama yaratan eş, dost, arkadaş kim varsa tavsiye ederim hayatınızdan çıkarın. Merak etmeyin ölmüyorsunuz tek başınıza kalıp daha huzurlu yaşayan adamlar biliyorum.)


Hayatını düzene soktu. Daha sonra ortak bir arkadaşından erkek arkadaşının HIV pozitif olduğu için çalışma vizesi için asla başvurusu yapılmadığını öğrendi. Reese nin bundan haberi bile yoktu.


Bir başka arkadaşı ordudaydı. Askeri üstte yaşıyordu. Reese in dairesinden tam 65 km uzaktaydı ve arabası yoktu. Reese onunla bir araya gelmek için insiyatif almak zorundaydı ve sık sık arkadaşını üsse götürüyordu. Reese daha fazla para kazandığı için her zaman dışarı çıktıklarında ödemeleri yapardı.


Bizim toplumda böyle değil mi ? Arkadaşına dostuna bir kaç yemek ısmarlarsın sonra istersin ki oda yemek ısmarlasın. Arkadaş ortamında sürekli başkasından geçinen adamı kimse sevmez. burada birşeyi daha söylemek istiyorum. Herkesin iyiliği kabul edilmez. bazı insanların iyiliklerin bedelini ağır ödetir. Minnet altına girmemek bir erkeğin yapabileceği en güzel davranışlardan biridir. İkili ilişkilerde denge kurmak iyi alış-veriş yapmak gerekir. Birinin minneti altına girersen seni kullanmasına ve yeri gelince suratına çarpmasına vesile olursun. O yüzden her zaman diyoruz erkek adam olacaksın. Kimseye minnet etmeyecek şekilde paranı kazanacak , bir alırsan bir vereceksin. Bir verirsen bir almaya hakkın olacak. Fedakarlıkların her zaman bir sınırı vardır bunu unutmayın.


Reese erkek arkadaşına sık sık hediyeler satın aldı ve ona borç verdi. Bu erkek arkadaşı başka bir eyalete transfer edildiğinde, Reese işini bıraktı arabasını sattı ve onun yanına gitti. Sadece üç ay içinde geri döndü çünkü erkek arkadaşı ondan beslenmeye devam ediyordu. 

Bu 12 aylık süre boyunca, Reese kendi ihtiyaçlarını ve sorunlarını korumakla meşguldü, bunlarla hiç ilgilenmemişti. Erkek arkadaşları için , işini bıraktı ve çoğu arkadaşını ,ailesini kendine yabancılaştırmıştı. Bir bakıma Rees in bakıcılığına izin verilmişti. Başkalarını düzeltmek için muazzam enerji harcarken kendi kendine zarar verici davranışlardan habersiz kalmıştı. Çoğu iyi çocuklar için geçerli olduğu gibi, başkalarına ne kadar vermiş olursa olsun Reese asla o kadar geri alamadı. 


Bakıcılık ve İlgi 


İyi çocuklar başkaları için yaptıkları her şeyi sevgi dolu olarak görseler de , bakıcılığın İLGİ ile alakası pek yoktur. Bakıcılık ve İlgi arasında farklılıklar şunlardır : 


Verenin vermesi gereken şeyi alıcıya verir(bakıcılık)

Alıcının ihtiyacı olduğunda alıcıya verir(ilgili)


Verici içerdeki boşluktan(onay arama - sevilmek için)verir(bakıcılık)

Herhangi bir karşılık beklemeden verir(ilgili)


Her zaman bilinçsiz ipler(şemalara) takılıdır(bakıcılık)

Belli bir dizesi yoktur doğal ve içten gelir(ilgili)


İyi çocuklar bir kaç nedenden dolayı ilgilenirler fakat hiçbirinin aşkla ilgisi yoktur. Onlar için en zararsız ve incelikli eylemde bile çoğu zaman bir dizi ip vardır. İyi çocuklar verdikleri( hediye - şefkat - sevgi- seks ) şekilde başkalarının onlara vermesini isterler. Yapacakları , eşlerin bir gün izin almaya, yeni bir kıyafet almasına , doktora gitmesine , bir seyahate çıkmasına, bir işi bırakmasına teşvik etmektir fakat kendilerine aynı şeyler yapma izni vermezler. 


Serbest Etkinlik 14


Bakım davranışınız iki veya üç örneğini tanımlayın. Farkındalığı teşvik etmek için bakıcılığınız bir haftalık bir süre boyunca aşağıdakilerden birini yapın :


1) Bakıcılık moratoryumuna gidin ve erteleme yapmaya başlayın. Çünkü iyi çocuklar bakım ve ilgi arasındaki ayrımı yapmakta zorlanıyorlar.  Bakıcılık yapmayı tamamen bırakın. ( küçük bakmakla yükümlü olunan çocuklar hariç). İnsanlara ne yaptığınızı söyleyin. Duygularınızı ve tepkileri gözlemleyin.


2) Bilinçli olarak halihazırda yaptığınızdan daha fazlasını önemsemeye çalışın. Bu etkinlik kulağa tuhaf gelse de bakım davranışınız hakkında farkındalık yaratmanın çok etkili bir yoludur. Nasıl hissettiğine ve başkalarının size nasıl tepki verdiğine dikkat et.  


KURBAN ÜÇGENİ


kurban olmak


İyi çocukların ihtiyaçlarını karşılamasına yerine, gizli sözleşmeler ve bakıcılık sadece kızgınlık ve hayal kırıklığına yol açar. Bu hayal kırıklığı ve kızgınlık yeterince uzun sürdüğünde çoğu zaman dışarıya dökülmez. Almak için vermek KURBAN üçgeni adı verilen bir çılgınlık döngüsü yaratır. Kurban üçgeni üç öngörülebilir diziden oluşur : 


1) İyi çocuklar karşılığında bir şey almayı umarak başkalarına verir.


2) Verdiği kadar alıyor gibi görünmediğinde veya beklediğini alamadığında sinirli ve kırgın hisseder. İyi çocuklar verdiklerindeki amaç, karşılıksız vermek değil skor tutmaktır.


3) Bu hayal kırıklığı ve kızgınlık yeterince uzun süre biriktiğinde, öfke saldırıları yayılır, pasif agresif davranış , somurtkanlık, öfke nöbetleri , geri çekilme , utandırma , eleştirme , suçlama hatta fiziksel saldırı şeklinde ortaya çıkar. Döngü tamamlandığında genellikle baştan başlar.


Karım bu olayları kurban kusmaları olarak adlandırıyor. Bazen bu kusma bir çocuğun öfkesini andırır. Bazen bu davranışlar iyi çocukların daha pasif - agresif davranma biçimini alır. Bir ilişki kuracak  ya da gizli bir şekilde hareket edecektir. Kusmayı yapan kişi mağdur edildiği bir çok yol nedeniyle haklıdır. Bu kurban kusmaları birincil sorunlardan biridir. Nedenleri , İyi çocuk her zaman o kadar iyi değildir. 


Shane 'in kız arkadaşı Racquel le ilişkisi kurban üçgenine ve duygusal kusmaya iyi bir örnektir. Shane , Racqueli bir kaide üzerinde ve derinliklerinde tutuyordu , onu ancak "yeterince iyi" ise sevebileceğine inanıyordu. Aşkını kazanmak için ona hediyeler aldı , kartlar gönderdi , mesajlar bıraktı, kıyafetler satın aldı, özel sürprizler planladı , evine ve çocuklarına yardım etti. 

Tüm bunlar Racquel için duygusal bir borçluluk duygusu yarattı. Shane nin yaptığı her şeyi asla geri ödemeyecekmiş gibi hissetti.  Gerçek şuydu - yapamadı. Shane Racquelin aşkını satın almaya çalışıyordu - sadece davranışlar net değildi. Zamanla Racquel , onun hoşnutluk ve şefkatiyle baş edebilmesinin tek yolu onu uzaklaştırmak olduğunu düşünmeye başladı. 


Bu olduğunda ,Shane mahvoldu. Sonunun neden böyle olduğunu anlayamadı. Racquel ' i  memnun etmenin o kadar zor olduğunu düşünmemişti. Shane daha çok vermeye başladıkça Racquel i daha çok kızmaya başladı. Shane ; Racqueli sahip olduklarını ve onu sevmemekle suçlamaya başladı. Birbirlerine her türlü hakaretle hitap ederek muazzam bir savaş çıkarıp ayrıldılar. Shane daha sonra korku ve pişmanlık hissederek Racquelin peşine düşüp bir şeyleri düzeltmeye çalışıyordu. Yine aşkını kazanmak için verdiklerinden hoşnut olmaya başladı. Döngü kendini defalarca tekrarladı. 


Ücretsiz Aktivite 15


Bakım davranışınız ile duygusal kusmalar(patlamalar) arasında doğrudan bir bağlantı kurmak zor olabilir. Duygusal patlamalar , bakım davranışlarını kaçınılmaz olarak takip eder. Sevdiğiniz insanlara nasıl zarar verdiğinizi gözlemleyin.


Keskin sözler  veya incitici şakalar yapıyor musunuz ?

Onları toplum içinde utandırıyor musunuz ?

Sık sık geç kalıyor musunuz ?

Sizden yapmanızı istedikleri şeyleri unutuyor musunuz?

Onları eleştiriyor veya onlardan uzak durmak , terk etmekle tehdit ediyor musunuz ?


Hayatınızdaki önemli kişilerden bakım davranışlarınız ve duygusal patlamalar hakkında size geri bildirim vermeleri isteyin. Bu bilgiyi duymak zor olabilir ve utanç verici bir saldırıyı tetikleyebilir, ancak kurban üçgeninden kaçmak için önemlidir.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski