ÖZ ONAY - Özgüvene Giden Yol

 ÖZ ONAY

Kendini Onaylamak İle Özgüvene Giden Yolu Açmak

Efendi Adam sendromundan kurtulmak, değişen temel paradigmaları içerir. Onayı ve onaylanmayı dışardan aramak yerine , tek kişinin onayını aramaya başlamalıdır. Gerçekten önemli olan tek kişi : KENDİLERİ.


Özgüvenli nasıl olurum


İronik bir şekilde İyi çocuklar kendilerini memnun etmeye odaklanmaya başladıklarında , aslında her zaman diğerleriyle umutsuzca arzuladıkları yakınlık ve bağlantıyı kendileri ile kurabilirler. 


Bunu kolaylaştırmaya yardımcı olmak için şunları yapabilirler :


Nasıl ve neden onay istedikleri belirlemek

Kendine iyi bakmak

Kendine olumlu onaylar vermek

Uzun süre yalnız başına vakit geçirmek

Kendini güvenilir insanlara göstermek


Onay Arayan Davranışı Tanımlamak İyi Adamların Onaylamayı Öğrenmesine Yardımcı Oluyor


Kulağa tuhaf gelse de , İyi adamlar kendileri olma pratiği yapmalıdır. Bu işleme başlamanın bir yolu , etkilemeye ve onay almaya çalışırken davranışlarına dikkat etmek. Saçlarına fazladan zaman harcamak, kapıyı birisi için açık tutmak, mutfağı temizlemek veya parkta fark edilmek veya övülmek için yürüyüş yapmak, bakımına fazladan zaman ayırmak vs. İyi adamlar kendilerini kurtarmak için bunları gözlemleyebilir.


Onay almak için ne kadar zaman ve enerji harcadığının farkına vardığında, içten dışa bir hayat yaşamaya başlarsın. Bu kabul edilmek , onaylanmak için dışarıya odaklanmak yerine içe dönmektir. Bunu yaparken kendine şu önemli soruları sormaya başlayabilirsin :


 "Ne istiyorum ?" "Bana doğru gelen ne?" "Beni ne mutlu eder?"


Bölümün başlarında, değer elde etmek için kendilerinin dışında Cal'ı  İyi Adamların bağımlılıkları nasıl kullandığına dair bir örnek olarak sunmuştum. Bireysel terapi seansı sırasında Cal'dan başkalarından onay için kullandığı şeylerin bir listesini yapmasını istedim.  Sonraki iki hafta iki sayfalık bir liste getirdi. Listeden bir bağımlılığını seçmesini ve gelecek ay için onu nasıl elde ettiğine dikkat etmesi için onu teşvik ettim.


Cal arabasına odaklanmaya karar verdi. Cal arabasını içte ve dışta tamamen temiz tutuyordu. Bunun insanları etkileyen ve onu sevdiren şeylerden birine olduğuna inanıyordu. Arabasını yıkamamak için bilinçli bir karar verdi. Bunu yaparken nasıl hissettiğine odaklanmaya başladı.


Cal, Seattle bölgesinde yaşadığından arabası kısa sürede yağmur ve yol kirinden gri bir renk aldı. Cal sayısız kez arabasını yıkama dürtüsüyle savaşmak zorunda kaldı. Yoldan aşağı indiğinde insanların onun kirli arabasına bakıp yargıladıklarına emindi(!)  İşe yada bir arkadaşının evine gittiğinde birinin onu utandırmasını bekledi. 


Ayın sonunda Cal arabasını yıkayıp cilaladı ve rahatlama hissetti. Şaşırtıcı bir şekilde ay boyunca tek bir kişi onun kirli arabası hakkında yorum yapmamıştı ve hiç kimse onu beğenmekten vazgeçmemişti yada aşkı ondan uzaklaşmamıştı. Aynı şekilde arabasını bir ay sonra yıkamak ve cilalamak kimseyi ondan daha çok hoşlanmasına ya da yeni arkadaşlar edinmesini yaramamıştı.


Ücretsiz Aktivite 8


Bu bölümün başındaki onay arama davranışları listesine geri dönün. Harici doğrulama almaya ve aşağıdaki yollardan birini seçin.


Bu davranıştan birinde moratoryuma(ertelemeye) gidin.  Yapmayı bırakmak için bir süre ayarlayın. Yaptığınız onay davranışını bir kağıda yazın. Neden dışarıdan onay alma ihtiyacı hissediyorsunuz? Bu kağıdı bilgi olarak kullanın. Takıldığınız yerde güvenli bir arkadaşa durumu anlatın.

Bu davranışı bilinçli olarak yapın. Bu mantıklı gelmeyebilir , ancak herhangi bir işlevsiz davranışı keşfetmek için güçlü bir yoldur. Bilinçli olarak daha çok denediğinizde nasıl hissettiğinizi gözlemleyin ve harici(güvenli bir arkadaştan) doğrulama alın.



Kendine İyi Bakmak İyi Adamların Kendilerini Onaylamayı Öğrenmelerine Yardımcı Oluyor.


Kendine iyi bakmak , kişinin kendine olan inancını değiştirmek için çok önemlidir. İyi adam inanırsa pek bir değeri yoktur fakat kendine yönelik eylemler bu inancı yansıtacaktır.


(Davranışlar duygulara yansır. Kadın önce duygularını ,sonra davranışlarını değiştirirken , erkek önce davranışlarını değiştirir sonra duyguları değişir. İki cins arasındaki farklardan biride budur**çevirmen).


 İyileşen iyi adam bilinçli olarak kendisi için bir şeyler yapmaya başlarsa , bu eylemler onun bir şeye değer olması gerektiğini gösterir.


İyi çocuklar ile bu sorunu ele aldığımda kendileri için yapacak iyi şeyleri genellikle bir veya ikiden fazla düşünemezler. Birlikte sık sık beyin fırtınası yapar ve yapılacak olası şeylerin bir listesini yaparız. Bu iyi şeyler , bol su içmek veya diş ipi kullanmak gibi basit eylemlerden , bir geziye yada araba satın almaya kadar uzayabilir. Aşağıda bir kaç tane daha örnek verebiliriz.


Egzersiz yapın, çalışın yürüyüşe çıkın

Sağlıklı yiyecekler yiyin

Yeterince uyuyun

Rahatlayın oynayın ve saçmalayın

Bir masaj yaptırın

Arkadaşlarınızla dışarı çıkın

Yeni bir çift ayakkabı satın alın

Diş bakımı yaptırın

Spora başlayın

Müzik dinleyin , kitap okuyun.


İyileşen iyi adam kendisi için iyi şeyler yapmaya başladığında rahatsız hissedecektir. Bu korkmuş , endişeli , suçlu veya kafası karışmış şekilde olabilir. Bu duygular bilişsel uyumsuzluk denen şeyin sonucudur.


İyi adam kendisi için iyi bir şey yaptığında değerli olduğunu ima eden bir şey yapıyor demektir. Bu , onun değersiz olduğuna dair derin inancıyla çelişecektir. Sonuç olarak , birbiriyle yarışan iki mesajın çatışması , uyumsuzluğu deneyimleyecektir. Ne kadar korkutucu olursa olsun zamanla inançlardan biri kazanacaktır. Zamanla çekirdekten ve çocukluktan gelen mesajların yerini , içsel değerlerini yansıtan yeni daha doğru inançlar alacaktır. 


Bölümün başında tanıtılan Todd, kendisi için nadiren bir şey yaptı fakat başkalarının onayını almaya çalışmak için çok zaman harcadı. Todd bilinçli olarak kendisi için bir şeyler yapmaya karar verdi. Kendisi için yeni çorap ve iç çamaşırı satın aldı. Bir kaç hafta sonra bir egzersiz programına ve düzenli olarak çalışmaya başladı.  Suçlu hissetse bile İki haftada bir masaj terapistine gitmeye başladı. Altı ay sonra Todd bir bekarlar aktivite kulübüne katılmak için iki bin dolar harcamaya karar verdi. Grupla paylaşmasına rağmen zaman zaman buna değmediğini söyleyen küçük bir ses duydu. Bunu yapmak şimdiye kadar yaptığı şeyler arasında en olumlu olanlardan biriydi. Bir kaç ay sonra farklı kadınlarla iki randevuya gitti. İkisi de onu olduğu gibi seviyor gibiydi.


Ücretsiz Aktivite 9


Yukarıdaki listeyle başlayın ve kendiniz için yapabileceğiniz güzel şeyler ekleyin. Listeyi görecek şekilde bir yere koyun ve günde en az bir şey seçerek bunu kendiniz için yapın.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski