GERÇEKTE YAŞAMAK ve Gerçekleri Kabul Etmek

GERÇEKTE YAŞAMAK 

Gerçeklerle yüzleşmek ve gerçeği kabul etmek ve özgürleşmek


İyi çocuklar , insanlar ve olmayan durumlar hakkında inanç sistemleri oluşturarak dünyalarını kontrol etmeye çalışırlar.



 Dışardaki gerçeklikle , kafanın içinde kendini kontrol etmeye çalışmak bir kargaşa ve kaos yaşatır. Daha çok kendi içinde yaşayan insanlarda daha çok ortaya çıkar. Gerçeğe odaklanmak yerine, kafasındaki inanışlara göre hareket eder ona göre davranır. Sonu malum hüsran ama bir yerde gerçeğin yüzüne çarpması o kadar güzel bir şeydir ki seni silkeleyip kendine getirir. Karşıdaki insanları olduğundan fazla iyi, değerli görmek, ilişki içinde kuruntulara düşerek var olmayan şeyleri olmuş gibi saymak , ayrılık sonrası gizli ajanlık yaparak her şeyden bir anlam çıkarmak, ileride olma ihtimali olmayan yada olacak şeyleri bugüne getirip kafasını bunlarla meşgul etmek vs. İnsan ilişkilerinde sözlerden çok ,davranışlara bakılır.

 

gerçekleri kabullenmek


Daha sonra bu inançlar doğruymuş gibi hareket ederler. Bu yüzden davranışları sıklıkla dış gözlemciler için mantıksızdır. 


Otuzlu yaşlarının sonlarında alçakgönüllü bir adam olan Les, bir iş arkadaşıyla kısa bir ilişki yaşadı. İlk tedavi seansı sırasında Les'e neden böyle bir ilişkisi olduğunu sordum. "Bilmiyorum" diye yanıtladı. "Sanırım sadece biraz değişiklik."


Karısına olan öfkesini nasıl ifade ettiğini sorarak devam ettim. Şaşkın bir bakışla "Sarah'a asla kızmam" diye yanıt verdi. Hayretle "Siz ikiniz 10 yıldır evlisiniz ve seni kızdıracak hiçbir şey yapmadığını mı söylüyorsun ?" diye sordum. 


Les'in karısı hakkında konuşmasını dinlerken , Onu bir kaide üzerinde tuttuğu açık ve aşikardı. Evliliğine gelince gerçekte yaşamıyordu. Onun hakkında özel sorular sorduğumda Les, Sarah'ın evlendiklerinden beri 60 kilo aldığını , yemek yapmayı reddettiğini , depresyonda olduğunu açıkladı. Artık onunla seks yapmak istemiyordu , ona aşağılayıcı davranıyor ve ona öfkeleniyordu. Tüm bunlara rağmen Les , karısının hayallerinin kadını olduğunu ve onu çok sevdiğini düşünüyordu.



Motivasyonlarını kabul etmezsen gelişemezsin!. Kaygı insana her zaman bir şeylerin farkına varmak için bir uyarandır. Kafanın içinde hoşuna gitmeyen bir şeyi zorla kabul ettirmeye çalışmak ve anlamlandırmamak insanı öfke patlamasına sürükler. Daha önce dediğimiz gibi , ne istediğini bilmek, ihtiyaçlarının farkında olmak ve bu ihtiyaçlarını karşılamak için dile getirip, söylemek ve bunları elde etmeye çalışmak lazım. Her insanın bir kusuru vardır. Kusurun orda olduğunu bilip kabullenmek başka, kusuru görüp rahatsız olmasına rağmen dile getirmeden o yokmuş gibi davranmak başkadır. Kabullenebildiğin kusurların üstünü örtersin. Yoksa seni rahatsız eden ve hasır altına süpürdüğün kusurları örtbas etmeye çalışma, çünkü bu bir yerde mutlaka patlak verecektir.

 


Önümüzdeki bir kaç aylık terapi boyunca Les'e , karısı ve onunla ilişki hakkında sürekli olarak bir gerçeklik aynası gösterdim. Bu yavaş ve zor bir süreçti. Les , Sarah 'ı bir yalnız kalma korkusundan dolayı , gerçekte yaşaması korkutucu veya zor bir şey yapmak anlamına geliyordu.


Les terk edilme ve yalnız kalma korkusuyla yüzleşmeye başladığında karısını daha doğru görmeye başladı. Bu değişim ona ne istediğini sormaya başlamasına , sınırlar koymasına , öfke ve kızgınlık duygularını ifade etmesine izin verdi. Çok geçmeden Sarah'ın filmdeki rolüne bakma arzusu olmadığı( ilişkide değişmemek, kendine bakmamak , sorumluluk almamak ) ortaya çıktı.  Acı verici ve korkutucu olmasına rağmen , her şey Les'in taşınmaya karar vermesine ve boşanma davası açmasına karar vermesine sebep oldu.  


Erkek mantığıyla hareket etmeli , mantığının uymadığı bir şeye boşa duygusal yatırım yapma ! İlişkide olduğun kadın sana karşı sorumluluk hissetmiyorsa , ilişkiyi inşa etme peşinde değilse sende ona göre tavrını alırsın. İlişkiler de terkedilmeyi , red yemeyi kabullenemeyen insanlar gerçeklikten uzak olarak kafasında terk edene yapışmak için bahaneler ararlar. Terkedilmenin verdiği acıyla baş edebilmek için. Halbuki kabullenmek özgürleşmek demektir. 


Gerçekte ikamet etmek ve gerçekleri kabul etmek , Les'in neden Sarah ile sahip olduğu sistemi yarattığına bakmasına izin verdi. Bu bakış açısı , onu zor ama gerçekçi kararlar alabilecek bir konuma getirdi. İçsel güce erişim kapısı açıldı ve hayatında önemli değişikler yapması gerekiyordu. Aynı zamanda ona istediği türden bir ilişki kurmasına yardımcı olmaya hazır kapıyı açtı. 


Serbest Aktivite 19


Hayatınızda rutin olarak sinirli veya kontrolden çıkmış hissettiğiniz bir alan seçin. Geri adım atıp durumla ilgili yaşadığınız zorluk ; ona inanmak istediğiniz gerçeklik projelendirmeye çalışmanızın sonucu mu ?  Bu durumun gerçekliğini kabul etmek zorunda olsaydınız cevabınız nasıl olurdu ?


Post a Comment

Daha yeni Daha eski