Dinamik sosyal değişimler ve Etkileri
Babaların Kaybı
Üretim toplumuna geçiş ve savaş sonrası yıllarda kentsel göç babaları , oğullarından sürü halinde ellerinden aldı. ABD nüfus sayımına göre, 1910 ' da tüm ailelerin üçte biri çiftliklerde yaşıyordu. 1940'ta bu sayı beşte bire düştü. 1970 yılına gelindiğinde , tüm ailelerin yüzde 96'sı kentsel alanlarda yaşamaya başladı.
Bir tarım toplumunda , erkekler tarlada babalarının yanlarında çalışarak bağlantı kurarlar. Bu genellikle büyükbabalar, amcalar ve kuzenler içeren geniş aile ile iletişim anlamına geliyordu. Bu günlük iletişim, erkeklere ; erkeklerle samimi bir Erkeklik modeli sağladı. Çocuklar , erkek olmayı babalarından öğrendiler babalarının babalarından öğrendikleri gibi... Aileler 2.dünya savaşından sonra kırsal alanlardan şehirlere göç ederken , babalar ve oğullar arasındaki temas önemli ölçüde azaldı. Babalar sabah evden ayrılıp işe gitmeye başladı.
Bugün ki medeniyet toplumu da babaları aynı şekilde bu duruma mahkum etmiyor mu ? Çocukların çoğu babalarının yaptıklarını asla göremedi , onlarla daha çok vakit geçiremedi. (Bizim babalarımızda böyle değil miydi ? işten yorgun argın gelir bir kaç tabak yemek yedikten sonra uykuya dalar , sabah kalkar işe gider, boş zamanlarında kahvede oyun oynar.)
Babalara başka şekillerde ulaşılamaz hale geldi. Erkeklerin işe , televizyona , alkole ve sekse olan bağımlılıkları onları oğullarından uzaklaştırdı. Boşanmadaki artışlar erkek çocukları babalarından ayırmaya başladı. Yapılan istatistiklere göre, erkekler arasındaki boşanma oranının 1970'tan 1970'e üç katına çıktığını gösteriyor. 1940 ' ta beş milyonun biraz üzerindeki evlere kadınlar başkanlık yapıyordu.1970 yılına gelindiğinde bu rakam neredeyse üçe katlanarak 13 milyonu aşmıştı.
Genel olarak birlikte çalıştığım İyi Adamlar, çocukluk döneminde babalarıyla ilişkilerinde yakın ve bağlı olduklarını bildirmiyorlar. Bazen çocukların çekingen ve pasif olması , bu babaların uzun saatler çalışmasının bir sonucudur. İyi çocuklar babalarından çoğu zaman olumsuz bahseder. Babalarını genellikle kontrolcü , öfkeli , kızgın , istismarcı , eleştirici ve ulaşılmaz olarak görüyorlar. Efendi Adamların çocuklukta bir noktada babalarından farklı olma konusunda bilinçli bir karar alması alışılmadık bir şey değil.
Bu dönemde babalarının bulunmayışı çoğu zaman annelerin , babaların işini devralmasını gerektiriyordu. Kadınlar , çocukları erkeklere dönüştürme işini miras aldılar. Ne yazık ki en iyi niyetli anneler bile oğullarına kendi başlarına erkek olmayı öğretecek donanıma sahip değiller.
Solda babasıyla büyümüş , sağda annesi ile büyümüş iki erkek çocuk var. İkisi de aynı anne ve babanın çocukları. Babanın kim olduğunu söylemeye gerek var mı ??
40'larda, 50'lerde ve 60'larda üretilen önemli sayıda İyi Adamların, doğrudan babaların değil annelerin oğullarına nasıl erkek olunacağına öğrettikleri sonucu. Sonuç olarak , birçok iyi çocuk erkeklik konusunda kadın bakış açısını benimsemiş ve erkekliğe sahip olma konusunda fikirler kadınlar tarafından tanımlanmıştır.
Kadın Hakim Eğitim Sistemi
Modern eğitim sistemi , erkek çocukların kadınlar tarafından yetiştirilme dinamiğine katkıda bulunmuştur. 2.Dünya Savaşı'ndan bu yana , erkekler kadınların egemen olduğu okullara girdiler. Çoğu erkek için , okulda geçirilen bir kaç yıl kadınları nasıl memnun edeceklerine dair temel eğitim haline geldi. Anaokulundan altıncı sınıfa kadar, benim altı kadın ve bir erkek öğretmenim vardı. Bu ulusal normlarda oldukça tutarlıdır. ( günümüzde bu sistem hala devam ediyor)
Erkekler ülke çapında her dört öğretmenden yalnızca birini oluşturuyor. İlk sınıflarda , sınıfların yalnızca yüzde 15 ini erkek öğretmen kadrosu oluşturuyor ve bu sayı giderek düşüyor. Kreşten anaokuluna ve ilkokula kadar, savaş sonrası dönemde küçük erkek çocukların etrafı kadınlar tarafından çevrelenmiştir. Küçük bir çocuk babasından zaten kopmuş ve okulda erkeklik deneyimi yaşaması için çok az yetişkin erkek vardı. Bir kadını memnun etmek için tipik okul sistemi bu koşullanmayı büyüttü.
Savaşlar
1960'larda başlayan savaşlar , pek çok bebek patlaması yaşayan babaların erkek çocukları arasındaki yabancılaşma hissini belirginleştirdi. Babaları tarafından başlatılan ve sürdürülen savaşı protesto eden gençler , babaları ile aralarına savaş hatları çektiler. İkinci Dünya Savaşı gaziler nesli , oğullarının sosyal isyanını ve protesto gösterişini anlayamadı. İç ve dış sorunları silah ve bombalarla çözen bir kuruluşun babalarına karşı , bu neslin gençleri onların antitezi oldular. Bu savaş karşıtı hareket; sevgi , barış ve çatışmalardan kaçınmaya odaklanan yeni bir erkek türü yarattı.
Kadınların özgürlüğü
Aynı dönemde birçok kadın ev dışında çalışmaya başladı, doğum kontrol yeni bir özgürlük sağladı ve kadınların özgürleşmesi henüz emekleme aşamasındaydı. Bebek patlaması döneminde bazı anneler ufukta cinsiyet rollerinde bir değişiklik hazırlamak için oğulları ve kızları için çalıştılar. Bu annelerin bir çoğu kızlarını bir adamın bakımına muhtaç olmayacak şekilde büyüttüler. Aynı zamanda oğullarını babalarından farklı olacak şekilde - barışçıl , veren , bir kadının ihtiyaçlarını besleyen ve özenli davranan - eğittiler.
60'lar ve 70'lerdeki radikal feminizm , erkekler hakkında öfkeli bir genelleme öngördü. Bazı feministler dünyadaki tüm sorunların sebebinin erkekler olduğunu iddia etti.(Dünyayı kadınlar yönetsin her yer barış olsun diye bir zamanlar propaganda vardı).Diğerleri , erkeklerin yalnızca gereksiz bir sıkıntı olduğunu söyledi. Muhtemelen bu dönemdeki kadınların çoğu erkekler hakkında bu şekilde hissetmedi. Bununla birlikte yeterince öfkeli kadın sosyal bir ortama katkıda bulunmak için önemli ölçüde ses çıkarıyordu. ( Bu aklıma geldi ) Bu birçok insanı sadece oldukları gibi olmanın uygun olmadığına ikna etti.
Bu dönemde "Erkekler domuzdur" ve "Bütün erkekler tecavüzcüdür" gibi yazılar öne çıktı. Daha az kızgın Feminizm sloganları "Bir balığın bisiklete ihtiyacı neyse , bir kadının erkeğe ihtiyacı o kadardır" iddiasında bulundu. Zaten tanım ve onay için kadınlara bakmaya şartlandırılmış olan erkekler; bu mesaj türlerine özellikle duyarlıydı. Bu erkekler, kadınların ne istediğini anlamaya , sevilmek ve ihtiyaçlarını karşılamak için bu hale geldi.
Günümüzde bu mesajlar verilmeye devam ediliyor. Aşağıdaki mesaj size ne anlatıyor ?(Düşen südyen askın yok. Canını acıtan ağda, cımbız yok. Duştan sonra saatlerce uğraşacağın saçın yok. Karnında taşıyacağın bebek yok. Sancısını çekeceğin reglin yok. Cinsel ilişkiye girsen kaybedeceğin hiçbir şey yok. Tek başına gece dışarı çıksan laf atacak kimse yok. Şort giysen bakacak insan yok. Altı üstü bir adam olacaksın. Onu da olamıyorsan geber daha iyi.
Yumuşak Erkekler
Iron John'un yazarı Robert Bly , Bebek Patlaması dönemindeki sosyal değişimlerin nasıl bir yeni nesil erkek oluşturduğu hakkında görüşleri şudur : "Yumuşak Erkekler"
"Onlar sevimli , değerli insanlar - onları seviyorum - savaşları başlatmak ve dünyaya zarar vermekle ilgilenmiyorlar." Tüm varlıkları ve yaşam tarzları içinde hayata karşı nazik bir tutumları vardır ama çoğu bu adamların hiçbiri mutlu değil. İçlerinde ki enerji eksikliğini çabucak fark edersiniz. Hayat kurtarıcıdırlar ama tam olarak hayat verici değiller. İronik bir şekilde , bu erkekler genellikle olumlu şekilde enerji yayan güçlü kadınlarla görürsünüz. Burada ekolojik olarak babasından üstün , çevreye sempati duyan ince ayarlanmış genç bir adam var. Evrenim tümüne uyan , ancak kendisinin sunabileceği çok az enerjileri ve canlılıkları var.
Camille Pagla bu olaya farklı bir perspektiften bakarak , son beş ülkenin sosyal değişimlerinin onlarca kadın ve erkeğin rollerini değiştirdiğini düşünüyor. Kadın eve geliyor , ev içindeki işlerden geri çekiliyor yoksa ev içindeki her şey kadını "hadim(yardım eden, hizmet eden)" durumuna düşürecek. Bir çok orta sınıf kadınlar bu ikilemi , kendilerine hoş uysal bir erkek bularak atlattılar. Bilinçaltında anaerkil ailede başka bir oğul oldu.
Bu adamlara "yumuşak erkekler", "duyarlı yeni çağ adamları" veya "İyi Adamlar" diyelim. 2.dünya savaşı sonrası dönemde sosyal olayların benzersin kombinasyonları , pek çok küçük çocuğun ailelerinden çoktan aldıkları - oldukları gibi iyi olmadıkları - mesajlarını güçlendirdi ve büyüttü. Bu sosyal olaylar , sevilmek istiyorlarsa , ihtiyaçlarının karşılanmasını istiyorlarsa, pürüzsün bir yaşam sürmek için kusurlarını gizlemeleri ve başkalarının ( özellikle kadınların) istediği şey haline gelmeleri inancını güçlendirdi.
Son yıllardaki gözlemim , yukarıda anlatılan koşullanmanın sona ermediği gerçeğine işaret ediyor. Yirmili yaşlarında daha fazla genç gittikçe, Efendi Adam Sendromunun tüm özelliklerini gösteren gençler oluyorlar. Sadece bu gençler değil, erkekler yukarıda sıralanan tüm sosyal dinamiklerden etkilendi, hatta daha fazlası tek ebeveyn elinde büyüdü yada İyi adam olan babaları tarafından büyütüldü. Bunu yazarken umuyorum ki üçüncü nesil iyi adamlar daha yeni başlıyor.
Son Derece Etkisiz Erkeklerin Alışkanlıkları
Yukarıda ki açıklanan aile ve sosyal şartlanmanın bir sonucu olarak Efendi Adamlar, aşk ve hayatta istediklerini elde etmekte zorlanır. Utanç ve etkisiz hayatta kalma mekanizmaları nedeniyle takip ettikleri yol haritası , onları istedikleri yere götürmez. Farklı bir şey denemek yerine, yaşam paradigmaları daha çok denemelerini, aynısını daha fazla yapmalarını gerektirir. Bu sinir bozucudur.
İyi adamlara sık sık söylüyorum : "Her zaman yaptığın şeyi yapmaya devam edersen , aşk ve normal hayatında her zaman ki aynı sonuca sahip olacaksın." Daha önce resmettiğim İyi adamların özelliklerini tekrarlıyorum :
- Başkalarının onayını arayan
- Algılanan kusurlarını ve hataları gizleme çalışan
- Başkalarının ihtiyaç ve isteklerini kendilerinin önüne koyan
- Kişisel güçlerini feda eden ve bir kurban rolü oynayan
- Kendilerini diğer erkeklerden ve kendi eril enerjisinden ayıran
- Tatmin edici olmayan ilişkilerde olan
- İlişkilerde doyurucu bir seks yapmayan
- Potansiyelini tam olarak kullanmayan....
Yukarıda İyi adam diye tabir ettiğim erkeklerin bir kaç davranış özelliklerinden bahsettim. Bundan sonraki yedi bölüm , farklı bir şey yaparak İyi adamları kurtarmanın en etkili yollarını göstermek için kanıtlanmış bir plan sunuyor. Okumaya devam et, sevgide ve hayatta istediğini elde etmenin zamanı geldi.
kursadkaan5225@gmail.com seninle tanışmak isterim dostum
YanıtlaSilmail adresime mesaj atabilirsin
SilOkuduğum çoğu farklı bilgi birleşiyor ve çoğu aynı şeyi işaret ediyor. Puzzle tamamlanacak
YanıtlaSilkesinlikle
YanıtlaSilYorum Gönder